7 Aralık 2007 Cuma

tarhunlu çorba (ak çorba)


(OSMANLI SARAY MUTFAĞI)
Osmanlı Saray Mutfağı’nın en önemli çorbalarından biri olan bu çorba; et suyu, limon, kuzu kıyması ile hazırlanmış fındık büyüklüğünde köfteler ve ayrıca da yumurta terbiyesinin kullanıldığı bir çorbadır. Servisten önce üzerine tereyağında reyhan , kırmızı biber ve salça kızdırılıp gezdirilir.
MALZEMELER:
1 litre et suyu (4 su bardağı)
600 ml su (2 su bardağı)
25 gr un (3 çorba kaşığı)
1 limonun suyu
2 adet yumurta
60 gr tereyağı (4 çorba kaşığı)
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı salça
reyhan,fesleğen veya kuru maydanoz (1 yemek kaşığı)

Köftesi için:
350 gr ince çekilmiş kuzu kıyması
tuz
karabiber
YAPILIŞI:
Et suyu bir tencerede kaynatılır. Çorbanın terbiyesi için; bir kapta limon suyu ve yumurta iyice çırpılır. Bu terbiye, et suyuna sürekli karıştırarak yavaş yavaş yedirilir. Bir taşım kaynatılır. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır.Çorbanın köftesi için: kıyma, tuz ve karabiberle yoğrulur. Fındık büyüklüğünde minik köfteler yapılır. (Bir tepsi hafif unlanır. Köfteler bu tepsiye konulup tepsiyi sallanıp köftelerin unlanması sağlanır) Bir tavada 2 kaşık tereyağı eritildikten sonra köfteler kızgın tereyağında kızartılır. Köfteler yağı ile birlikte et suyuna köfteleri katılır.Ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı tereyağı, reyhan, pul biber ve salçayla birlikte eritilip kızdırılır. Çorbanın üzerine bu sos gezdirilir. Reyhan veya fesleğen, yoksa kuru maydanoz ile süslenen çorba, sıcak olarak ikram edilir. (Arzuya göre bol nane serpilebilir.)
(Tarifin kaynağı: Marianna Yerasimos-"500 yıllık Osmanlı Mutfağı"

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)