MALZEMELER:
4 yufka
2 soğan
250 gr kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1.5 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Kıyma, bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. İnce kıyılmış soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir. Soğanlar pembeleşince, tuz, karabiber, pulbiber ve ufalanmış ekmek içi de eklenip bir iki defa çevrilir. İç harç soğumaya bırakılır. Yufkalar, eşit şeklinde 8 adet üçgen parçaya kesilir. Üçgen yufka parçalarının üzerine süt, sıvıyağ ve yumurta akı karışımı sürülür. İkinci yufka üzerine kapatılır. Tekrar sos sürülür. Kıymalı içten, yufkanın uzun kenarına bir yemek kaşığı miktarınca konulur. Kenarlardan hafifçe içe doğru katlanır. Gevşekçe rulo yapılır. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine kalan sos sürüldükten sonra, fırça yardımıyla yumurta sarısı da sürülür. Arzuya göre susam serpilir. Sıcak fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Banu Atabay’ın bu tarifi, eskiden İstanbul konaklarında çok sık pişirilen bir börek olduğundan, bu ismi almıştır. Peynirli de gayet leziz oluyor.
4 yufka
2 soğan
250 gr kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1.5 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Kıyma, bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. İnce kıyılmış soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir. Soğanlar pembeleşince, tuz, karabiber, pulbiber ve ufalanmış ekmek içi de eklenip bir iki defa çevrilir. İç harç soğumaya bırakılır. Yufkalar, eşit şeklinde 8 adet üçgen parçaya kesilir. Üçgen yufka parçalarının üzerine süt, sıvıyağ ve yumurta akı karışımı sürülür. İkinci yufka üzerine kapatılır. Tekrar sos sürülür. Kıymalı içten, yufkanın uzun kenarına bir yemek kaşığı miktarınca konulur. Kenarlardan hafifçe içe doğru katlanır. Gevşekçe rulo yapılır. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine kalan sos sürüldükten sonra, fırça yardımıyla yumurta sarısı da sürülür. Arzuya göre susam serpilir. Sıcak fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Banu Atabay’ın bu tarifi, eskiden İstanbul konaklarında çok sık pişirilen bir börek olduğundan, bu ismi almıştır. Peynirli de gayet leziz oluyor.