1 su bardağı kırmızı mercimek
1 soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı arpa şehriyesi
yeteri kadar et suyu (veya sade su)
50 gr tereyağı
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
Üzerine:
1 yemek kaşığı tereyağı
pul biber
nane
YAPILIŞI:
Soğan ince ince kıyılır. Tereyağında hafifçe pembeleştirilir. Un eklenir ve biraz daha (un kokusu gidinceye kadar) kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış kırmızı mercimek de eklenir ve biraz daha sotelenir. Üzerini 2-3 parmak geçecek miktarda (yaklaşık 7-8 su bardağı) et suyu veya normal su katılıp, mercimekler iyice yumuşayana kadar pişmeye bırakılır. Çorba blenderdan geçirilir. Gerekirse, bir miktar (çorbanın kıvamı koyuca ezme çorbası olacak şekilde) su eklenerek çorbanın kıvamı ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılır. Arpa şehriye eklenir. Şehriye de yumuşayana kadar (5-6 dakika daha) pişirilir. Terbiyesi için: süt ve yumurta sarısı bir kapta çırpılır. Çorbadan azar azar terbiyeye eklenerek ılışlatırılarak karıştırılır. Çorbaya yavaş yavaş sütlü terbiye eklenir. Çorba tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirildikten sonra; tuz ile tatlandırılır. Üzeri için: küçük bir tavada biraz tereyağı eritilir. Pulbiber ve nane eklenip kızdırılan tereyağı da çorbaya gezdirildikten sonra ; çorba, kruton eşliğinde, sıcak olarak servise sunulur.
1 soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı arpa şehriyesi
yeteri kadar et suyu (veya sade su)
50 gr tereyağı
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
Üzerine:
1 yemek kaşığı tereyağı
pul biber
nane
YAPILIŞI:
Soğan ince ince kıyılır. Tereyağında hafifçe pembeleştirilir. Un eklenir ve biraz daha (un kokusu gidinceye kadar) kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış kırmızı mercimek de eklenir ve biraz daha sotelenir. Üzerini 2-3 parmak geçecek miktarda (yaklaşık 7-8 su bardağı) et suyu veya normal su katılıp, mercimekler iyice yumuşayana kadar pişmeye bırakılır. Çorba blenderdan geçirilir. Gerekirse, bir miktar (çorbanın kıvamı koyuca ezme çorbası olacak şekilde) su eklenerek çorbanın kıvamı ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılır. Arpa şehriye eklenir. Şehriye de yumuşayana kadar (5-6 dakika daha) pişirilir. Terbiyesi için: süt ve yumurta sarısı bir kapta çırpılır. Çorbadan azar azar terbiyeye eklenerek ılışlatırılarak karıştırılır. Çorbaya yavaş yavaş sütlü terbiye eklenir. Çorba tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirildikten sonra; tuz ile tatlandırılır. Üzeri için: küçük bir tavada biraz tereyağı eritilir. Pulbiber ve nane eklenip kızdırılan tereyağı da çorbaya gezdirildikten sonra ; çorba, kruton eşliğinde, sıcak olarak servise sunulur.