MALZEMELER:
500 gr un
1 çimdik tuz
100 gr margarin
½ paket yaş maya (21 gr)
1 yemek kaşığı şeker
1 ¼ su bardağı ılık süt
1 yumurta
1 paket vanilya
kızartmak için:
sıvı yağ
Üstüne:
Çilek veya frambuaz marmeladı
çikolata sosu
tarçın
şeker
pudra şekeri
YAPILIŞI:
Maya, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar un, yumurta, yumuşatılmış margarin,vanilya ve(yaklaşık yarım kilo un ile) klasik mayalı hamur hazırlanıp yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. Hamur fermente olup iki misli kabarınca tekrar yoğrulur. Yumuşak ve ele yapışmayan, paskalya çöreği kıvamında bir hamur olmalıdır. 18 bezeye ayrılan hamurlar,(ponçik gibi) düzgün topaklar haline getirilir. Ortası hafif çukurlaştırılır ve oda ısısında biraz daha dinlendirilir. Hafifçe kabaran yuvarlaklar kızgın sıvı yağda kızartılıp kâğıt havlu üzerine alınır. Yaklaşık 6-8 dakika içinde hafif pembe renkte kızarmış doughnut’lar arzuya göre (ince duy takılmış pastacı pompası yardımıyla alt kısmından tam ortadan ) frambuaz ya da çilek marmeladı ile doldurulur. Veyahut bir tarafı veya tamamı eritilmiş çikolataya batırılarak dondurulur ya da üzerlerine sadece tarçınlı şeker serpilir.
YAPILIŞI:
Maya, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar un, yumurta, yumuşatılmış margarin,vanilya ve(yaklaşık yarım kilo un ile) klasik mayalı hamur hazırlanıp yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. Hamur fermente olup iki misli kabarınca tekrar yoğrulur. Yumuşak ve ele yapışmayan, paskalya çöreği kıvamında bir hamur olmalıdır. 18 bezeye ayrılan hamurlar,(ponçik gibi) düzgün topaklar haline getirilir. Ortası hafif çukurlaştırılır ve oda ısısında biraz daha dinlendirilir. Hafifçe kabaran yuvarlaklar kızgın sıvı yağda kızartılıp kâğıt havlu üzerine alınır. Yaklaşık 6-8 dakika içinde hafif pembe renkte kızarmış doughnut’lar arzuya göre (ince duy takılmış pastacı pompası yardımıyla alt kısmından tam ortadan ) frambuaz ya da çilek marmeladı ile doldurulur. Veyahut bir tarafı veya tamamı eritilmiş çikolataya batırılarak dondurulur ya da üzerlerine sadece tarçınlı şeker serpilir.