2 Aralık 2007 Pazar

safranlı karidesli risotto-parmesan peyniri ile

MALZEMELER:
6 yemek kaşığı zeytinyağı
6 diş sarımsak (kıyılmış)
25-30 jumbo karides(iri karides, ayıklanmış)
2-3 orta boy soğan
1 pırasa (ince doğranmış)
2 dolmalık biber
2 paprika (kırmızı biber)
2 su bardağı arborio pirinci (yoksa basmati pirinci)
1/2 bardak beyaz şarap
4 su bardağı tavuk suyu
1-2 olgun domates (soyulmuş ve doğranmış)
4 yemek kaşığı tereyağı
kekik (arzuya göre)
tuz
1/4 demet maydanoz (kıyılmış)
1 gr safran
safranı ıslatmak için çeyrek çay bardağı sıcak su

Risottonun üzerine süs için:
1/2 bardak parmesan peyniri

YAPILIŞI:
Geniş bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağı, orta ateşte kızdırılır. İnce kıyılmış soğanlar ve sarımsak, rengi dönene kadar kavrulur. Jülyen doğranmış dolmalık biberler ve kırmızı biberle rde eklenerek sotelemeye devam edilir. (Arzuya göre pırasa da çok ince kıyılarak malzemeye eklenir ve kavurmaya devam edilir.)Karidesler ayrı bir tavada, yağın birazı ile, renkleri iyice pembeleşene kadar kavrulur. Karidesler bir tarafta bekletilir. Safran da, çeyrek çay bardağı kaynar suya ıslatılarak bir tarafta bekletilir.Basmati pirinci eklenip bir müddet daha hafif ateşte, pirinçleri ezmeden, çevirip, beyaz şarap azar azar eklenir. Birkaç dakika kaynatılarak, şarabın, içindeki alkolü uçurtulur. Pirinç suyu çekince azar azar tavuk suyu eklenip bu esnada sürekli karıştırılır. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Pirincin durumuna göre tavuk suyu miktarı kontrol edilerek ilâve edilir. (Pirincin, çiğnenecek kadar yumuşak, dişe gelecek kadar diri olması, “al dente” olması gerekmektedir.) Pirinçler kıvama geldiğinde, bir tarafta bekleyen karidesler (ve arzuya göre doğranmış domatesler de) eklenir. Safranlı su da eklenerek, tencere çok kısık ateşe alınır ve pirinçler suyunu çekene kadar, hafif ateşte pişirilir. Ateşten alınıp biraz tereyağı, ince kıyılmış maydanoz ilâve edilip alt üst edilir. Risotto 10-15 dakika daha demlendirilir. Üzerine parmesan peyniri serpiştirilerek sıcak olarak servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)