9 Aralık 2007 Pazar

ratatouille


(FRANSA MUTFAĞI’NDAN)
Fransızca’da “harmanlanmış sebzeler” anlamına gelen “Ratatouille”*, güneydoğu Fransa'nın Akdeniz kıyılarında bulunan Provence mutfağına ait bir aperatiftir. Asıl özelliği, farklı sebzelerin ayrı ayrı közlenerek, servis aşamasında hepsinin karıştırılarak servise sunulması olsa da, sotelenerek pişirme tarzı da uygulanabilir. Tipik bir Akdeniz Mutfağı tarifi olan Ratatouille, meze tabaklarını süsleyebileceği gibi; özellikle yazın, et yemeklerinin yanında garnitür olarak da iyi bir eşlikçidir. İmambayıldıyı hafif andıran tadı ile Türk damak tadına da oldukça yakındır. Aşağıda her iki tarif de verilmiş olup; resimde görülen sunum şekli, sote tarzı olarak uygulamış olduğumuz (ikinci) reçetedir.
(Not: *Ratatouille= “ratatuy” olarak okunur.)
TARİF 1: (Közleyerek pişirme ve harmanlama usulü)


MALZEMELER:
4 patlıcan, küp küp doğranmış
2 kırmızı biber (közlenmiş, kabukları soyulmuş)
4 kabak (küp küp doğranmış)
1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı taze kekik (doğranmış)
tuz
karabiber
5-6 büyük domates (söğüş doğranmış)
2 dolmalık biber (kırmızı ve sarı)
4 diş sarımsak (doğranmış)
2 soğan (piyazlık (yarım ay şeklinde) doğranmış)
yarım su bardağı taze fesleğen ( doğranmış)
yarım su bardağı maydanoz (doğranmış)

YAPILIŞI:
Küp küp doğranmış patlıcan, kabak, kekik, tuz ve karabiber ile karıştırılır ve uygun bir fırın kabında veya ızgarada, yaklaşık 30 dakika közlenir. Közlenmiş kırmızı biberler de şerit halinde doğranır. Büyük bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsaklar, hafif pembeleşip yumuşayana kadar kavrulur. Söğüş domates ve biberler eklenir. Biraz daha kavurduktan sonra közlenmiş patlıcan ve kabak eklenip karıştırılır. Kekik, fesleğen, tuz ve karabiber ile tatlandırıp karıştırılır. Arzuya göre ince kıyılmış maydanoz da eklenir. Kısık ateşte 14 dakika hep birlikte pişmeye bırakılır.
***********************************************
TARİF 2 (Soteleyerek pişirme usulü) (Resimdeki sunum şekli ve tarifidir)
MALZEMELER:
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 soğan
3-4 diş sarımsak
4 havuç
4 patlıcan
2 kabak
1 patates (arzuya göre)
1 domates rende
1 yemek kaşığı domates salçası
2 defne yaprağı
tuz
karabiber
birkaç dal taze soğan
biraz su
YAPILIŞI:
Zeytinyağında ince kıyılmış soğanlar ve sarımsaklar pembeleştirilir. Domates rendesi ve salça katılıp biraz daha çevrilir. Küp küp doğranmış patlıcan, kabak ve havuç eklenip, sebzeler biraz yumuşayana kadar, arada bir karıştırarak sotelenir. Tuz ve karabiber, ile tatlandırılır. Defne yaprağı ve ince kıyılmış taze soğan da yemeğe ilâve edilir. Biraz daha kavurduktan sonra, sebzelerin hizasına kadar su eklenir. Hafif ateşte, sebzeler kendi yağında kalana kadar pişirilip dinlendirilir. (Not: Sebzeler hafifçe diri kalmalıdır.) İsteğe göre süslenip garnitür veya meze tabağında ikram edilebileceği gibi; et yemeği eşliğinde de servise sunulabilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)