6 Aralık 2007 Perşembe

pastane usûlü şekerpare

MALZEMELER:

Hamuru için:
250 gr yumuşak margarin veya tereyağı (oda ısısında)
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta+ 4 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında hamur kıvamı)

Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1/4 limon suyu

YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile ele yapışmayan, yumuşak kıvamda bir hamur hazırlanır. Bunun için; öncelikle , oda ısısındaki yağ ve şeker, avuç içinde veya tahta kaşıkla iyice ezilerek, şeker ve yağın düzgün macun haline gelmesi sağlanır. Teker teker yumurta ve yumurta sarıları, limon kabuğu rendesi, vanilya da eklenir. Kabartma tozu ve un da elenip harmanlanır. Kabartma tozu-un karışımı, hamurun kıvamı kontrol edilerek yavaş yavaş eklenerek, hamur yoğrulur. (Aldığı kadar elenmiş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.) Ceviz büyüklüğünde bezeler alınarak yuvarlak veyahut oval şekil verilerek yağlı tepsiye dizilir.(Üzerine çatalla hafif bastırılıp iz yapılır.) Şekerparelere yumurta sarısı sürülür.Orta ısılı fırında hafif kızarıp pembeleşene dek pişirilir. (190 derecede) Sıcak şekerparelere, önceden hazırlanmış, soğuk şerbet gezdirilir. Çektirilir. (Şerbetin yapımı: Ölçülü şerbet malzemesi 20-25 dakika kaynatılıp, limon suyu ilâvesi ile bir 3-5 dakika daha kaynatılıp soğutulur.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)