10-12 kemer patlıcanı
4 soğan
4 sivri biber
4 domates
9-10 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
birkaç dal maydanoz
birkaç dal taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
sıvı yağ
tuz
karabiber
3 adet kesme şeker
Üzerine:
1 domates
2 sivri biber
Biraz zeytinyağı
1 kahve fincanı su
YAPILIŞI:
Patlıcanlar, sadece sap bölümündeki yeşil kısmı kalacak biçimde, tamamen soyulur (Arzu edilirse, patlıcanlar alacalı olarak da soyulabilir.) Tuzlu suda 10-15dakika bekletilen patlıcanlar yıkanıp iyice kurulanır. Patlıcanlar bıçakla birkaç yerinden bıçakla delinir.Fırın 200 dereceye ısıtılır. Patlıcanlar sıra halinde fırın kabına dizilir. Üzerlerine sıvı yağ dökülür ve 200 dereceye ısıtılmış sıcak fırında yumuşayana kadar fırında kızartılır. Arada bir bıçak saplanarak patlıcanların pişip pişmediği kontrol edilir. (İsteğe göre patlıcanlar hafif diri kalacak şekilde közlenerek de hazırlanabilir. Ya da klasik usûlde kızartma işlemi de tercih edilebilir. Ancak bu şekilde fırında kızartılacak veya közlenerek hazırlanan patlıcanların imambayıldısı daha yağsız olacaktır. Diğer tarafta; piyazlık doğranan soğanlar zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavrulur. Sırası ile kıyılmış sarımsak, sivri biber de eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Salça, küp küp doğranmış domatesler de eklenir. 5 dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Tuz, şeker, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz ve nane karıştırılır. İmambayıldı harcı hafif ılınmaya bırakılır.
Patlıcanların ortası, bıçak yardımı ive bastırarak bir yuva açılır. Domates ve sivri biber ile süslenen imambayıldıların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir. Bir kahve fincanı da su eklenir ve fırında 45 dakika pişirilir. Ilıtıldıktan sonra servis tabağına alınarak ikram edilir. (İsteğe göre; karnıyarık tenceresinde ocak üzerinde de pişirilebilir.)