17 Aralık 2007 Pazartesi

MAHLEPLİ PASTANE PİDESİ (EV USULÜ PAMUK PİDE)




MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt + su (yarı yarıya)
50 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya (42 gr’lık küçük paket)
1 yumurta akı
1 yemek kasığı toz şeker
1 tatlı kasığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un

üzerine :
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
çörekotu
susam

YAPILIŞI:
Ilık süt,su,şeker,tuz ve unun bir kısmı ile, boza kıvamında ön üre hazırlanır. 10 dakika bekletilir. Kabarma başlayınca, yağ, mahlep,yumurta akı ve aldığı kadar un eklenerek oldukça yumuşak bir hamur yoğrulur. Ilık ortamda, hamur kabarıp iki misli olana dek mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulup gazı çıkartılır. İri portakal büyüklüğünde bezeler alınır. Hafif yağlanmış tezgâh üzerinde,- oklava kullanmadan- elle açılarak pide şekli verilir. Biraz yağ karıştırılmış yumurta sarısı sürülür. Bıçak ile kenarlardan ve ayrıca da ortadan (baklava deseni vb.) istenen tarzda (pide yüzeyi hafifçe kesilerek) şekil verilir. Susam ve çörekotu serpilir. Pide, tepsi mayası için, 15-20 dakika daha (tekrar mayalanıp hafifçe kabarana kadar) bekletilir. (Bu süre esnasında fırın çok yüksek bir dereceye (200-225 dereceye) ayarlanıp ısıtılmaya başlanır. ) Pide üzerindeki şekillerin üzerinden tekrar hafifçe gidilerek şekiller belirginleştirilir. Tepsi mayası gelmiş pide, çok kızgın fırına atılarak, üzeri nar gibi olana kadar pişirilir. (Yaklaşık 15 dakikada pişiyor.) Kurumaması için hemen fırından alınıp hafif su serpilir. Üzeri örtülerek birkaç dakika bekletildikten sonra servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)