DİP SOS TARİFİ:
Tarifi ve malzemesi: >>
>>http://cafebrunch.blogspot.com/2007/12/acili-mexico-dip-sos.html
BAHARATLI BATON SALE:
MALZEMELER:
2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
125 gr margarin
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
içine sürmek için:
zeytinyağ
pulbiber
karabiber
1-2 diş ezilmiş sarımsak
ayrıca: arzuya göre:
içine sürmek için:
zeytinyağ
pulbiber
karabiber
1-2 diş ezilmiş sarımsak
ayrıca: arzuya göre:
çörekotu
susam
kaşar rendesi
YAPILIŞI:
Soğuk margarin, un ile kıyılarak ezilir. Yumurta, yoğurt, tuz, kabartma tozu eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Dinlendirilip çok ince yufka şeklinde açılır. Zeytinyağ, pulbiber, karabiber ve arzuya göre ezilmiş sarımsak da karıştırılıp yufkanın her tarafına sürülür. Bir defa katlayarak ince çubuklar halinde kesilir. Bu şekilde her yufkadan, kat yerlerinden kesilip rulo yapılarak, 10-15 çubuk elde edilir. Çubuklar tezgâh üzerinde gerektiği kadar inceltilip, tepsi boyunda veya arzu edilen uzunluklarda ayarlanarak kesilir. Kendi içinde burgu yapılarak kıvrımlı çubuklar haline getirilir. Üzerine arzuya göre sadece yumurta sarısı sürülebileceği gibi; rende kaşara da batırılabilir. İsteğe göre çörekotu veya susam serpilip 180 derecelik fırında kızarıncaya ve çıtır çıtır olana dek kadar pişirilir. Dip sos ile birlikte servise sunulur.
Soğuk margarin, un ile kıyılarak ezilir. Yumurta, yoğurt, tuz, kabartma tozu eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Dinlendirilip çok ince yufka şeklinde açılır. Zeytinyağ, pulbiber, karabiber ve arzuya göre ezilmiş sarımsak da karıştırılıp yufkanın her tarafına sürülür. Bir defa katlayarak ince çubuklar halinde kesilir. Bu şekilde her yufkadan, kat yerlerinden kesilip rulo yapılarak, 10-15 çubuk elde edilir. Çubuklar tezgâh üzerinde gerektiği kadar inceltilip, tepsi boyunda veya arzu edilen uzunluklarda ayarlanarak kesilir. Kendi içinde burgu yapılarak kıvrımlı çubuklar haline getirilir. Üzerine arzuya göre sadece yumurta sarısı sürülebileceği gibi; rende kaşara da batırılabilir. İsteğe göre çörekotu veya susam serpilip 180 derecelik fırında kızarıncaya ve çıtır çıtır olana dek kadar pişirilir. Dip sos ile birlikte servise sunulur.