12 Aralık 2007 Çarşamba

kremalı mantar çorbası (defneli)

MALZEMELER:
300 gr kültür mantarı
1 soğan
2 diş sarımsak
1-2 defne yaprağı
3 yemek kaşığı un
50 gr tereyağı
100 ml krema
tuz
4-5 su bardağı su ya da et suyu
1 su bardağı süt
bıçak ucu ile muskat rendesi
beyaz biber (dövülmüş)

YAPILIŞI:
Tereyağı eritildikten sonra; ince kıyılmış soğan ve sarımsak eklenip hafif ateşte kavrulur. İnce ince ya da tavla zarı iriliğinde kıyılmış mantarlar da eklenerek bir müddet daha sotelenir. Mantarları, bıraktığı suyu çekene dek kavurduktan sonra un eklenip biraz daha çevrilir.Un sararıp kokusu da kaybolunca; su ve süt, defne yaprağı ve dövülmüş beyaz biber eklenir. Tuzu ayarlanır.Çorba ağır ateşte pişmeye bırakılır. Çorba, arada bir karıştırarak, üzeri göz göz olana dek pişirilir. Ateşten almadan önce krema, biraz çorba ile ılıklaştırılarak çorbaya eklenir.Çorbanın kıvamı kontrol edilerek, gerekirse su eklenerek kıvamı ayarlanır. Arzuya göre çorba blenderdan geçirilip üzeri de sotelenmiş mantar dilimleri ve krema ile süslenebilir. Farklı bir sunum tarzı olarak ince kıyılmış dereotu ve maydanoz da serpilebilir. Sıcak olarak servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)