1 Aralık 2007 Cumartesi

elbasan tava

(OSMANLI MUTFAĞI'NDAN GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI'NA)

1. TARİF: KUZU İNCİK İLE ELBASAN TAVA :

MALZEMELER:

4 kuzu incik
2 soğan
100 gr un
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı süt
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar su

YAPILIŞI:

Kuzu incikler soğan ile birlikte (yumuşayana kadar)haşlanır. İncikler küçük bir fırın tepsisine veya borcama döşenir. Sosu için : un, yoğurt, süt, tuz ve yumurta çırpılıp, inciklerin üzerine dökülüp iyice yayılır. Fırında kızarana kadar pişirilir.
************************************
2.TARİF: KUZU KUŞBAŞI İLE ELBASAN TAVA:
1 kg kuzu eti (kemiksiz, kuşbaşı, but kısmından),
2 kuru soğan,
2 kaşık tereyağı,

Sosu için:
500 gr süzme yoğurt,
1 su bardağı un,
2 su bardağı su,
2 yumurta sarısı,
100 gr kaşar peyniri,

YAPILIŞI :


Kuzu kuşbaşı, kendi bıraktığı yağı çekene kadar, orta ateşte kavrulur. Et kendi yağını salıp çekince sırası ile tereyağı ve ince kıyılmış soğanlar ilâve edilir. Soğanlar hafif pembeleşene dek sotelendikten sonra, tuz ve isteğe göre karabiber(sarımsak, kekik, salça) ile tatlandırılır. Yeterince su (etlerin hizasında) eklenerek, etler yumuşayana dek, hafif ateşte 30-40 dakika pişirilir. Etler pişerken, diğer tarafta sosu hazırlanır.Bunun için; Süzme yoğurt ve un ezilir ve su ilâvesi ile koyu ve homojen bir bulamaç haline getirilir. Sos, hafif ateşte pişirilip ılıtıldıktan sonra; yumurta sarıları da teker teker bu sosa yedirilir. Et,öbek öbek alınıp, porsiyonlar halinde, güvece ya da tepsiye dizilir.Etlerin üzeri sosla iyice kaplanır ve kaşar peyniri rendesi de serpildikten sonra, tavanın üzeri kızarana kadar (200 derecede) fırınlanarak üzeri kızartılır. Servis edilir.
Not: Resimdeki tarif, kuzu incik ile uygulanan reçetedir.




apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)