Fasulye, salatalık, semizotu, ıspanak kökü, pazı, kaya balığı ve ıstakoz salatalarında ve bir çok şekilde kullanılabilecek bu cevizli tarator, fındık içi ile de hazırlanabilir. Sirke yerine de, limon kullanılabilir.
Taratorun resmi ve sunum fikri örneği için:>>http://cafebrunch.blogspot.com/2007/12/taratorlu-erkez-salatasi.html
150 gr ceviz içi (veya fındık içi)
3 dilim bayat ekmek içi
6-8 diş sarımsak
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
½ tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Bayat ekmekler suda ıslatılıp 10-15 dakika bekletilir. Suyu iyice sıkılır. Fındıklar ve sarımsaklar robota alınıp kıyılır veya havanda dövülür. Genişçe bir kâsede ceviz içi, sarımsak karışımına, papara olmuş ekmek içi, zeytinyağı ve tuz eklenip önce iyice yoğrulur. Azar azar sirke eklenerek karışım inceltilir ve macun haline gelene kadar çırpılır. (Tarator için; ceviz içi yerine fındık içi de kullanılabilir.)