31 Aralık 2007 Pazartesi

taratorlu çerkez salatası

MALZEMELER:
500 gr taze fasulye
1 tatlı kaşığı kekik

Tarator için:
150 gr fındık içi (veya ceviz içi)
3 dilim bayat ekmek içi
6-8 diş sarımsak
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
½ tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:
Taze fasulye ayıklanır ve tuzlu kaynar suda haşlanıp süzülür. Fasulyeler biraz diri kalmalı.(Arzu edilirse; lezzet katmak için, fasulyeler biraz zeytinyağında -kıyılmış soğan ile birlikte- kavrulup soğutulduktan sonra kullanılabilir.)

Taratoru hazırlamak için:
Bayat ekmekler suda ıslatılıp 10-15 dakika bekletilir. Suyu iyice sıkılır. Fındıklar ve sarımsaklar robota alınıp kıyılır veya havanda dövülür. Genişçe bir kâsede fındık sarımsak karışımına, papara olmuş ekmek içi, zeytinyağı ve tuz eklenip önce iyice yoğrulur. Azar azar sirke eklenerek karışım inceltilir ve macun haline gelene kadar öırpılır. (Tarator için; fındık yerine ceviz içi de kullanılabilir.)
Fasulyeler servis tabağının altına döşenir. Üzerine fındıklı (ya da cevizli) tarator düzgünce yayılır. Kekik serpilir.
Servis önerisi: Fındık taratoru, sirke yerine limonla da hazırlanabilir. Ayrıca da; bu tarator, hıyar, semizotu, ıspanak kökü, pazı, hatta kaya balığı ve ıstakoz salatalarında da kullanılabilir.)

(Bu tarif, 19. yüzyıl Osmanlı Mutfağı’ndan, tarihçi Mehmed Kâmil’den günümüze intikâl eden bir tariftir. (Kaynak: Marianna Yerasimos, “500 yıllık Osmanlı Mutfağı”)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)