29 Kasım 2007 Perşembe

izmir usûlü lokma tatlısı

(SARAY LOKMASI)

Hamur malzemesi:

½ paket yaş maya (42 gr’lık paketin yarısı= 21 gr),
2 yemek kaşığı şeker,
500 gram un,
1 kahve fincanı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı sakız reçeli,
yeterince su

Şerbet malzemesi:
4 su bardağı su,
4 su bardağı şeker,
4 damla limon suyu,

Kızartmak için:
2 litre ayçiçek yağı

üzerine serpmek için:
bol tarçın

YAPILIŞI:

Maya ılık su ile eritilir. 2 yemek kaşığı şeker, 1 kahve fincanı sıvı yağı ve ılık su eklenerek kabarmaya bırakılır. Sakız reçeli (yoksa 1 -2 parça damla sakızı), hamura aroma vermesi için eklenir. Kontrollü olarak un eklenerek, yavaş yavaş, ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. Yarım saat sonra, kabaran hamur tekrar yoğrulur ve içindeki gazı çıkartılır. Oda ısısında bekletilir.
Şeker, su ile beraber ocağa konur ve orta koyu bir kıvamda şerbet hazırlanır. Limon suyu eklenip birkaç dakika daha kaynatılıp soğutulur.
Küçük bir kâseye,- kızartma esnasında kullanmak üzere- sıvı yağ konur. Yağ kızdırılır. Hamurdan sağ avuç içine iri bir parça hamur alınır. Avuç sıkılıp baş parmak ile işaret parmağın arasından hamurun fışkırması sağlanır. Bir tatlı kaşığı, kâsedeki sıvı yağa batırılıp ölçülü olarak sıkılan hamur elden kaşığa aktarılarak kızgın yağa atılır. Süzgeç ile çevirerek altın sarısı renginde kızartılır. Süzülerek şuruba aktarılan lokmalar, soğuk şerbetin içine ilâve edilir. 3 -5 dakika soğuk şurupta bekletilen lokmalar süzülerek çıkarılır. Diğer lokmalar da, arada sırada (sıcak lokmalar dolayısıyla soğukluğunu kaybeden) şerbet buzdolabında bir kaç dakika bekletilerek soğuk olarak muhafaza edilir. Lokmaların üzerine tarçın serpilerek servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)