4 Ocak 2009 Pazar

terbiyeli şehriye çorbası (acılı veya acısız)


MALZEMELER:
2 soğan
2 diş sarımsak
2 kahve fincanı arpa şehriye
2 yemek kaşığı un (silme) (terbiye için)
4 kahve fincanı yoğurt (terbiye için)
2 yumurta sarısı (terbiye için)
3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane

maydanoz ve linon (arzuya göre)


YAPILIŞI:
İnce kıyılmış soğanlar ve sarımsaklar yağda hafifçe kavrulur. Daha sonra, sırasıyla salçalar ve şehriyeler katılarak bir müddet daha kavrularak pembeleşmeleri sağlanır. Yeterince kaynar su eklenir. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir başka kapta çorbanın terbiyesi hazırlanır. Bunun için, yoğurt, un, 2 yumurta sarısı iyice çırpılır. Çorbadan bir kepçe alınıp ılıştırılan terbiye, azar azar çorbaya eklenir. Kaynama noktasına gelen çorbaya tuzu ve arzu edilen baharatları eklenerek bir taşım daha kaynatılır. Sıcak olarak, limonla birlikte servise sunulur. Ben bol salçalı ve acılı hazırlamayı tercih ediyorum. İsteğe göre salçasız ve sadece nane ve maydanoz ile de tatlandırılanilir.