10 Ocak 2009 Cumartesi

falafel (nohut köftesi)

Ortadoğu MUtfağı'na özgü Falafel, Lübnan ve diğer ülkelerin yanısıra güneydoğuda mutfaklarında da oldukça yaygındır. Orijinal Falafel aslında haşlanmış nohut ile yapılmaz.Nohut,sadece bir gece önceden ıslatılarak,direkt çiğden kullanılır. İçeriğinde bulgur ve galeta unu da konmaz ve mutlaka özel tahinli sosu ile birlikte servis edilir.Bu Falafel tarifi de, hakiki Falafel'i aratmayacak kadar leziz bir versiyonudur. Bol kimyon, kişniş, dereotu ve maydanoz kullanılırsa çok nefis olur.

Malzemeler:.
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 su bardağı köftelik bulgur
1 büyük beyaz soğan (ince doğranmış)
5-6 diş sarımsak rendesi
1/2 demet ince kıyılmış maydonoz (opsiyonel)
1/2 demet dereotu (opsiyonel)
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kişniş
1 büyük yumurta
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı paprika
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı susam veya çörek otu
2 çorba kaşığı tahin
2-3 çorba kaşığı galeta unu (Kıvamını ayarlamak için artırabilirsiniz)
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1/2 paket kabartma tozu(Baharatları arzunuza göre ayarlayabilirsiniz)

Kızartmak için yağ
Yapılışı:
Bulgurun üzerini çok geçmeyecek kadar su koyup,ağzını kapatın ve 10 dk. çekmesini bekleyin.Nohut,yumurta,sarımsak,soğan,tahin ,kabartma tozu ve baharatları mutfak robotunda iyice çekin..Karışımı kaba alıp,bulgur ve galeta ununu ekleyip 1-2 dk yoğurun..2 saat kadar buzdolabında bekletin (Vaktiniz az ise 1 saat buzlukta da bekletebilirsiniz,ara sıra kontrol edin,sertleştiğinde kızartılmaya hazırdır).Harcınızdan ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın..Orta boy bir tencereye bol yağ koyup kızdırın. Kızdığını anlamak için ekmek parçaları atabilirsiniz..Cızırdıyorsa yağ yeterince kızmıştır.Köftelerinizi yağa atıp,altın rengi alıncaya kadar kızdırın..Mutfak havlusu ile yağını çektirip,dilediğiniz dip sos ile bu enfes lezzetin tadını çıkarın!Acı sos,baharatlı yoğurt sosla enfes yakışıyor.Orijinal Falafel ise mutlaka özel tahinli sosu ile servis edilir.