28 Aralık 2008 Pazar

kuymak (mıhlama)

Farklı yörelere has kuymak (mıhlama) tarifleri vardır. Karadeniz spesiyali olan bu reçete, -çok yaygın olmamakla birlikte- farklı şekilde Antep’te ve Urfa’da da yapılmaktadır. Özellikle Adıyaman ve çevresinde bol miktarda bulunan İmansız peyniri, yağsız peynir anlamına gelen, daha doğrusu bu anlamda kullanılan bir terimdir.
******
KUYMAK (MIHLAMA)

MALZEMELER:
1 su bardağı mısır unu
100 gr Trabzon tereyağı vb. tereyağı
150 gr Trabzon "İmansız" peyniri vb. yağsız peynir
1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Tereyağı eritilir. Mısır unu eklenip tereyağı ile birlikte kavrulur. Mısır unu pembeleşip sarardığında, kaynamış sıcak su da eklenir. Karıştırılarak birkaç dakika daha pişirilir. Koyulaşma başladığında, peynir de katılır. 5 dakika peynir ile birlikte, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışması sağlanarak pişirilir. Peynir tuzlu ise tuzlu ise, tuz az miktarda eklenir veya (arzuya göre) hiç tuz eklenmez. Sıcak olarak servis edilir.

Hiç yorum yok: