26 Haziran 2008 Perşembe

paçanga böreği (pastırmalı,ıspanaklı,kaşarlı)

MALZEMELER:
Hamur malzemesi için:

(“HAMUR” reçetesindeki tarif uygulanıp böreklik hamur hazırlanıp kullanılır. ) VEYA:
5 hazır yufka kullanılır.

İç Harç için:
250 gr pastırma
2 kâse kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı karabiber
2 diş sarımsak (ezilmiş)
250 gr ıspanak yaprağı
3 tane sivri biber
1 tane domates(arzuya bağlı)

Sosu için:
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı su
½ su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz

Pane etmek için:
2 yumurta
250 gr galeta unu veya özel pane unu

YAPILIŞI:
Pastırma, kaşar peyniri, ince kıyılmış ve sotelenmiş sivribiber ve domates karıştırılır. Arzuya göre kıyılmış ıspanak yaprağı da eklenir, fakat mutlaka şart değildir. Tamamen tercihe ve arzu edilen damak tadına bağlıdır. Bol pastırmalı ve kaşarlı, baharatlı, az ıspanaklı bir iç harç ile hazırlanan paçanga böreğinin tadına zaten doyum olmaz. İç harcı tuz, karabiber ve (arzuya göre) ezilmiş sarımsak ile tatlandırılır. Ben iç harcına mutlaka sarımsak ve acı pul biber de ekliyorum. Lezzetini müthiş değiştiriyor. Sosu için bir kapta sıvı yağ, süt, su, yumurta ve tuz karıştırılır. Veya klasik beşamel sos kullanılıp sürülür. Özellikle de beşamel sos ile yapılırsa, paçanga böreğin hazır yufka ile yapıldığı anlaşılmaz. (Evde hazırlanan yufka hamuru kullanılıyorsa, zaten beşamel sos yerine bu sosun kullanılması- böreğin daha hafif olmasını sağlamak açısından-daha uygun olacaktır.) Her yufka eşit bir şekilde 6 ya da 8 parçaya bölünür. (Kalın sigara böreği formatında) Parçalar ikişer ikişer üst üste konulurken, araları fırça yardımıyla soslanır. Hazırlanan iç harç, yufka parçalarının geniş tarafına düzgünce konulur. Börekler biraz gevşekçe ve 3 parmak kalınlığında sarılır. Önce çırpılmış yumurtaya ve sonra galeta ununa bulanarak pane edilir. Tepsiye dizilip sıcak fırında nar gibi olana kadar kızartılır. Arzuya göre pane edilmiş börekler sıvıyağda da kızartılabilir. Genelde galeta unumu da evde kendim hazırlıyorum. Pastavilla marka pane unu da çok ince ve tüm panelerde (pane edilen yiyeceklerde) gayet güzel sonuç vermektedir.
NOT:İÇ SOS YERİNE KLASİK BEŞAMEL SOS DA KULLANILABİLİR.

Hiç yorum yok: