23 Haziran 2008 Pazartesi

orijinal çikolata şelalesi (içinden sıcak çikolata akan kek)

Orijinali Ruki Hanım'a ait olan, dokusu, kıvamı, çikolata şelalesi özelliği ve lezzeti ile muhteşem bir tariftir. http://www.ruki.org/ sitesinden öğrendiğim bu tarifin, ayrıca daha pratik ve sade olarak tarafımdan uyarlanmış reçetesi :>>http://cafebrunch.blogspot.com/2008/06/ikolata-elalesi-iinden-sicak-ikolata.html Belirtmem gerekir ki, Ruki Hanım'a ait tarif, hem orijinal reçetedir hem de çok daha lezzetli bir gurme kektir.
*************
MALZEMELER: 400 gr bittersweet veya semisweet cikolata(bıçakla kıyılmış) 290 gr tuzsuz katı tereyağı=butter 2 tatlı kaşığı kakule tozu-cardamom 1 tatlı kaşığı toz tarcin ½ tatlı kaşığı toz karanfil bir çimdik acı toz kırmızı biber ve karabiber 6 büyük yumurta 6 büyük yumurta sarısı (ayrıca) 2 tatlı kaşığı hakiki vanilya sıvısı 1-2 yemek kaşığı burbon,viski,koyu renkli rom, icki (arzuya göre) 3 cup pudra şekeri (elenmiş) 1 cup un (elenmiş) portakal kabuğu reçeli/şekerlemesi (1-2 incecik şerit) YAPILIŞI: 8 adet 180 ml hacimli, mini seramik sufle kalıpları veya özel cupcake kalıpları kullanılır. Bir kap içerisinde çikolata, teryağı, kakule, tarçın, karabiber, kırmızı biber,karıştırılır. Bain-marie usûlü eritilir. Diğer tarafta yumurtalar ve yumurta sarısı, vanilya esansı ve içki, büyük bir kapta iyice çırpılır. Pudra şekerinin tamamı eklenir. Soğumuş çikolatalı karışım ve un da eklenip karıştırılır. Önceden hazırlanmış, fırına dayanıklı özel sufle kalıplarına veya cupcake kalıplarına tepeye kadar doldurulur. Önceden ısıtılmış fırına tepsi içinde konulur. Üstü kahverengileşip kabarınca ve ortası oldukça yumuşakça ve akıcı durumda olana kadar 15 dakika pişirilir.;eger bir gün önceden hazırlanıp buzdolabında bekletilmişse sure daha uzun olabilir. (18 dakika) Fırından alınan sufle kalıplarının etrafından bıçak geçirilir. 5 dakika dinlendirilip servis tabağına ters çevrilir. Pudra şekeri serpilir.
Arzuya gore portakal kabuğu şekerlemesi ile dekore edilerek, kaymaklı dondurma eşliğinde ve bekletmeden, sıcak olarak servise sunulur. Sufle havasında, molten kek de denilen, içi pişmiş fakat ortası akışkan ve çikolata sızan , muhteşem lezzette ve inanılmaz yumuşak bir kektir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)