25 Haziran 2008 Çarşamba

kulak çorbası (mantılı çorba)

Genellikle MANTILI ÇORBA ismi ile de oldukça yaygın olan bu leziz tarif, Kayseri'de kulak çorbası olarak bilinen yöresel bir çorbadır. Bu çorbada kullandığım mantı hamurunu ayrı olarak ve özel olarak (çok küçük olarak, kayseri mantısı formatında) açıp hazırlıyorum. Kayseri mantısı zaten çok özeldir ve abartısız, bir kepçeye 40 tane mantı sığar. Fakat elbette ki sabır ve pratik gerektirir. Bu çorbada ise tek fark, çok küçük açılan mantılar yapıp içini boş olarak ve seri el yordamı ile bohça şeklinde kapatmaktır.
*****
MALZEMELER:
2 su bardağı küçük mantı (çok küçük ve boş sıkılmış)
1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
1 çay bardağı nohut (haşlanmış)
2 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı (üst sosu için)
2 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince su veya et suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
2 diş sarımsak (üst sosu için)
YAPILIŞI:
İnce kıyılmış soğanlar ve ezilmiş sarımsak, sıvıyağda pembeleşene dek kavrulur. Salçalar eklenir. Biraz daha kavurup haşlanmış nohut, yeşil mercimek eklenir. Suyu üzerini 4-5 parmak aşacak biçimde eklenir. Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca içi boş mantılar da eklenir. Diğer taraftan küçük bir tavada eritilen tereyağında ezilmiş sarımsak, nane ve pul biber biraz yakılır ve bu şekilde çorbanın sosu hazırlanır. Naneli pulbiberli sarımsaklı sos, kaynayan çorbanın suyundan biraz eklenip ılıştırılır. Bir taşım kaynatılan sos, çorbaya eklenir. Tuz ve arzu edilen baharatlarla tatlandırılır. İsteğe göre et suyu ile de hazırlanabilen, gayet doyurucu ve lezzetli bir çorbadır.