20 Haziran 2008 Cuma

HAKİKİ TÜRK LOKUMU (ORİJİNAL TARİF)

Lezzet Dergisi' nin çok eski sayıların birinden uzun yıllar evvel almış olduğum, gerçek türk lokumu tarifi olan bu temel tarifle, gül aromalı, antepfıstıklı, muz aromalı, fındıklı, sade, damla sakızlı ve daha bir çok ,- hazır lokumlarla aynı kalitede, dokuda ve de lezzette, çeşitli lokumlar yapmak mümkündür.
Alışılagelmiş lokumlardan daha farklı bir damak tadını elde etmek istediğimden, bu reçeteyi esas almak sureti ile, bazı değişiklikler yaparak ve farklı maddeler ve aromalar katarak ve de hayal gücümle ve yaratıcılığımla birleştirerek,piyasada hiç bir yerde bulunmayan, tamamen tarafıma ait, çok özel ve sıradışı özgün tadımlıklara ulaşıyorum. Favori lokumlarım: Kahveli Lokum, Zencefilli lokum, Capuccinolu Lokum,...,...,...
********
HAKİKİ TÜRK LOKUMU (TEMEL TARİF)
MALZEMELER:
1 kg tozşeker
yarım litre su
1 yemek kaşığı limon suyu
1 su bardağı (100 gr) buğday ya da mısır nişastası
yarım çay bardağı su
2 gr krem tartar
bir miktar badem yağı

Harmanlamak için:
1 çay bardağı buğday nişastası ya da mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri

YAPILIŞI:
Tozşeker ve su tencereye alınır. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatılıp limon suyu eklenir. Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Üzerinde biriken köpüğü alınır. Bir su bardağı nişasta ve yarım çay bardağı su, bir kâsede çırpılır. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edilir. Krem tartar eklenir ve bir taraftan sürekli karıştırarak, eze eze, macun gibi oluncaya kadar kaynatılır. Sonrasında; yüksek kenarlı bir tepsi, badem yağıyla iyice yağlanır ve pelte halindeki lokum harcı Pelte halindeki lokum harcı tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır. Düz bir zemine pudraşekeri ve buğday nişastası karıştırılarak yayılır. Üzerine tepsi ters çevrilerek lokum bu şekerli nişastalı zemine alınır. Mutfak makasına badem yağı sürüldükten sonra, lokum, makas yardımıyla, iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritler pudraşekerine iyice bulanarak küp küp kesilir. Bu işlem esnasında arada bir, makas badem yağına batırılır. Hazırlanan lokumlar tekrar pudraşekerine bulanıp bir kavanoza aktarılır.
*****
PÜF NOKTASI:
Kaynayan şekerli suyun kıvamını anlamak için; koyulaşınca kaşığın ucuyla bir miktar alıp bir tabağa dökülür. Üfleyerek soğutularak, parmak tabaktan kaldırılır. Tabağa yapışmıyorsa kıvamı tamamdır. Lokum haline geldiği ise nişasta kokusu kalmamasından, renginin koyulaşmasından ve üzerine bir tutam pudraşekeri atıldığında şekerin kuru kalmasından anlaşılır. Lokum harcına dövülmüş sakız, kıyılmış badem, fıstık, fındık ve gül, limon ve nane aromaları eklenerek değişik aroma ve lezzette, enfes lokumlar hazırlamak mümkündür.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)