24 Haziran 2008 Salı

bouillabaisse (karışık denizürünleri çorbası)

(GÜNEY FRANSA MUTFAĞI'NDAN)
Güney Fransa Mutfağı'na özgü, çok meşhur bir (karışık) balık (deniz ürünleri) çorbasıdır. Bouillabaisse, (buyabez) olarak okunur. Bu çorbanın en önemli özelliği, karışık fileto balıklara ek olarak hem mantar hem de karides ve arzuya göre kalamar, bebek karides ve ahtapot da içermesidir. Fakat bu çorbaının içinde ahtapot ve kalamar yoktur. İçinde karışık balık fileto, jumbo karides, mantar, ayrıca da, diğer baharatlara ve lezzet verici sebzelere ek olarak, bir miktar da konyak vardır. Normalde balık çorbalarının ve deniz ürünlerinin damak tadıma pek uymayacağını düşündüğüm halde, özel reçetesi ve tamamlayıcı terbiyesi sayesinde, bu çorbanın lezzetini çok beğendim. Orijinal tarifte aslında, servis esnasında , yanında, ama ayrı olarak, minik bir sos kabında ikram etmek üzere, ROUİLLE de bulunması gelenektendir. Tarif oldukça uzun ve itina gerektiren, uygulaması ve o özel lezzeti tutturması zor bir reçetedir. (ROUİLLE="ruiyye" okunur.) Orijinal tarifi lâyıkıyla yeniden uyguladığımda, sitede de yayımlanacaktır. (Dr. Gıda Mühendisi Teslime Mahmutoğlu'na ait olan harika bir tariftir.)

Hiç yorum yok: