24 Haziran 2008 Salı

sandviç ekmeği yapımı & rokalı jambonlu finger sandviç

SANDVİÇ EKMEĞİ YAPIMI:
Sandviç ekmeğinin yapımı aslında çok kolay olmakla birlikte, başarılı ve profesyonelce (içi puff puff kabarmış ve pofuduk, dışı da yumuşacık) bir sandviç ekmeği elde edebilmek için,dikkat edilmesi gereken püf noktaları çok önemlidir. Mayalanma süreci ve diğer aşamalar arasındaki itina gerektiren işlemlerin yanısıra, fırın ısısı ve pişirme süresi de çok önemlidir. Sandviçler, yüksek ısıda, büyük fırında 12-15 dakika, mini fırında ise yaklaşık olarak 8-10 dakikada pişiyor....Bekletmeden fırından alınmalı ve üzerine hafif su serpip kısa müddet üzerini örtüp dinlendirmeli....Rokalı jambonlu sandviçlerin içerisine, domates, roka ve jambon, ayrıca arzuya göre hardal vb. de eklenebilir.
**********
MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
21 gr yaş maya (küçük paketin yarısı)
2 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı eritilmiş ve soğumuş
margarin veya tereyağı

Üzerine:
1 yumurta sarısı
çörekotu

YAPILIŞI:
Ilık süt ve su bir kâseye alınıp maya ve şeker eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Kabarması için 10-15 dakika ılık ortamda bekletilir. Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Mayalı süt, erimiş margarin ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğrulur. Bir bezle örterek ılık bir ortamda 30 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamurdan yuvarlak parçalar koparılır. (12 adet olacak şekilde) Bezeler el ile yuvarlanarak şekillendirilir. (Elinize yapışabilir, elinizi biraz una bulayıp da yuvarlayabilirsiniz veya hafif yağlanmış tezgâh üzerinde hafif yağlı el ile hamurlar üzerinde çalışarak şekil verebilirsiniz.) Fırın tepsisi çok az yağlandıktan sonra sandviç ekmekleri aralıklı olarak dizilir. Tekrar hafifçe kabarması (tepsi mayası) için bekleyip üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir.






Hiç yorum yok: