Değişik malzemelerle, sade veya karışık, fakat sıradışı; klasik (alışılagelmiş) tariflere alternatif teşkil edecek orijinal lezzetler keşfetmek oldukça keyifli oluyor. Bu tarif de yine, ölçüleri, malzemeleri ve yapılışşekli ile, tamamen tarafıma ait, özgün bir reçetemdir.
MALZEMELER:
2 yemek kaşığı Bergamot aromalı çay (tepeleme)
1 yemek kaşığı “Earl Grey” çay
5 su bardağı şeker
8 su bardağı su
2 portakal suyu
2 portakal kabuğu (fileto veya jülyen formda)
2 elma (fileto veya jülyen dilimlenmiş)
2 çubuk tarçın
2 kök zencefil (isteğe bağlı)
½ limon suyu veya 3-4 parça limon tuzu
1 çay kaşığı tereyağı
4-5 karanfil (arzuya göre)
YAPILIŞI:
Bergamot aromalı çay, sıcak suda klasik çay gibi demlenir. Süzülür. Şeker eklenir. Karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynama başlayınca, portakal suyu, çubuk tarçın, kök zencefil, 2 defa haşlanarak acısı alınmış ve 15-20 dakika haşlanmış portakal filetoları ya da çok ince jülyen kesilmiş portakal kabuğu dilimleri, elma dilimleri ve tereyağı da eklenir. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatılır. İnmesine yakın limon suyu veya limon tuzu eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Kıvamı klasik şekilde veya şeker termometresi ile kontrol edilir. Arzuya göre tane karanfil de eklenebilir. Earl Grey çay kullanmadan sade Bergamot Aromalı çay ile, veya Setlan çayı ile de hazırlanabilir. Bu takdirde aromasını güçlendirmek için 1 çay kaşığı Bergamot esansı eklenmesi tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder