MALZEMELER:
1 kg buğday
2 su bardağı kuru fasulye
2 su bardağı nohut
1 su bardağı pirinç
500 gr kuru incir
500 gr kuru kayısı
100 gr kuş üzümü
100 gr dolmalık fıstık
200 gr fındık içi
4 portakal
3-4 kg şeker (arzu edilen damak tadına göre)
2 paket vanilya
2 yemek kaşığı nişasta
1 kâse süt(arzuya bağlı)
1 kâse süt(arzuya bağlı)
50 gr yenibahar
1 tatlı kaşığı karanfil
100 gr badem
100 gr Antep fıstığı
portakal kabuğu rendesi
gülsuyu (arzuya bağlı)
15-20 su bardağı su (yeterli miktarda)
15-20 su bardağı su (yeterli miktarda)
Süslemek için:
gül suyu
nar taneleri
ceviz içi
yenibahar
tarçın
kuru incir
portakal
kuş üzümü
dolmalık fıstık vb.
YAPILIŞI:
Kuru fasulye ve nohut ayıklanıp,(bir gün önceden) ayrı ayrı ıslatılır. Buğday da en az birkaç saat ıslatılır. Kuru fasulye ve nohut ertesi gün ayrı ayrı haşlanır. Nohudun kabukları soyulur. Ertesi gün; öncelikle buğday ocağa konur. Yaklaşık 15-20 su bardağı su eklenip haşlanır. Buğdayın kıvamı un çorbası yoğunluğuna ulaşınca; (ayrı olarak haşlanmış ve) kabukları soyulmuş nohut ve kuru fasulye de karışıma katılır. Küp küp doğranmış portakallar da bu karışıma eklenerek kaynatılır. Portakallar hafif yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10-15 dakika)kaynattıktan sonra pirinçler ve şeker de eklenir. Pirinçler helmeleşinceye kadar pişirmeye devam edilir. İnce doğranmış kuru kayısı katılır. Kayısılar dağılmayacak kıvamda (kısa bir süre) daha pişirilir. Arzuya göre başka kuruyemişler de eklenebilir. Dibinin tutmaması için; arada bir karıştırarak hafif ateşte kaynatılan aşûra tatlısını ateşten almadan 10 dakika önce, toz haline getirilmiş karanfil, ince doğranmış kuru incir, portakal kabuğu rendesi, vanilya, fındık içi ve bir kâse süt ya da sade su ile açılmış nişasta; ayrıca da arzuya göre gülsuyu eklenir. Kıvamı kontrol edildikten sonra ocaktan alınıp kâselere taksim edilir. Biraz soğuması beklendikten sonra üzerlerine yenibahar ve tarçın serpilir. İsteğe göre gül suyu da serpilebilir. Aşûra tatlısının üzeri nar taneleri, portakal kabuğu rendesi, badem, fıstık, ceviz içi, kuş üzümü ile süslenerek soğuk olarak servis edilir.