5 Şubat 2008 Salı

parmesan peynirli tunus salatası









************
MALZEMELER:
1 göbek salata ya da Akdeniz yeşilliği
1 demet roka
1 demet fesleğen
1 demet taze nane
100 gr kestane mantarı
2 domates
100 gr file zeytin

Salata Sosu için:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 limon suyu
½ çay bardağı mayonez
1 çay bardağı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 diş sarımsak
çok az domates suyu (isteğe bağlı)

Süslemek için:
100 gr parmesan peyniri

YAPILIŞI:
Roka ayıklanıp yıkanır. Göbek salata ya da Akdeniz yeşilliği de yıkanıp iyice kurutulur. İri doğranmış domates ve file zeytin eklenir. Tüm salata malzemesi harmanlanır ve salata tabağının ortasına döşenir. Kestane mantarı küp küp doğranıp kızartıldıktan sonra salataya eklenir. Salatanın sosu için: fesleğen yaprakları blenderda çekilir. Yoksa kuru fesleğen de kullanılabilir. Zeytinyağı, limon suyu, hardal, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak ve mayonez de eklenerek iyice çırpılır. Arzuya göre; sosa, -salata sosunun koyuca kıvamını iyi ayarlamak şartıyla- çok az domates suyu da eklenebilir. Salata sosu salatanın üzerine ve kenarlarına gezdirilir. Kalıptan ince uzun dilimler halinde kesilen parmesan peyniri de salatanın üzerine dizilir.Salata isteğe göre süslenerek soğuk olarak servise sunulur.
(“Sıcak-Soğuk Mezeler” Kitabı’ndan uyarlanan bir tariftir.)