27 Şubat 2008 Çarşamba

FUDGY BROWNİE (YOĞUN ÇİKOLATA AROMALI BROWNİE)


Arzu edilen damak tadına ve ıslaklık oranına göre, çok farklı Brownie tarifleri vardır. Islak keklerden bile daha nemli ve oldukça yoğun çikolatalı gerçek Brownie’ler, damak tadı olarak (Amerikan spesiyalitesi "Çamur Kek") “Mud Cake” e de oldukça yakındır. Bu Brownie tarifinde kullanılan çikolata miktarı oldukça fazla olduğu gibi; pişirirken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da; “Fudgy” olarak tabir edilen kıvamda ve yumuşak, biraz da ıslak kalabilmesi için, çok uzun süreli pişirilmemeleri gerektiğidir. Fırın ısısı da çok yüksek olmamalıdır. Ayrıca kabartma tozu çok az kullanılmalıdır. Hatta istenirse, kabartma tozu kullanmadan da pişirilebilir. Yabancı bir siteden öğrendiğim (ve bir yarışmada ödül almış olan) bu muhteşem tarifte çok yoğun ve nemli bir çikolata tadı olduğu için ayrıca üzerine sos kullanmadım. (Ölçüleri kendi zevkime göre değiştirdim. Parantez içindeki ölçüler orijinal ölçülerdir. 1 cup = Amerikan ölçüsü ile : yaklaşık 230 ml)

MALZEMELER:
125 gr tereyağı (1 cup)
160 gr bitter çikolata (4 ounces=113 gr bitter çikolata)
4 yemek kaşığı kakao (orijinal tarif kakaosuzdur)
1 su bardağı şeker (2 cup seker)
4 yumurta
2 çay kaşığı vanilya
1 cup ceviz içi ya da fındık (opsiyonel)
10 yemek kaşığı un (1 1/3 cup un)
½ paket baking-powder
1 fiske tuz

YAPILIŞI:
Tereyağı ve çikolata, ben-mari usulü eritilir. Tahta kaşıkla, yumuşak ve homojen bir krema elde edilene kadar, tereyağı ve çikolata ezilerek birbirine yedirilir. Karışım yumuşak bir kıvama gelince sırası ile şeker ve teker teker olmak şartıyla yumurtalar da eklenip iyice çırpılarak karıştırılır.Vanilya ve arzuya göre ceviz ya da fındık da eklenir. Ayrı bir yerde un, kabartma tozu ve kakao, en az üç defa elendikten sonra, kremaya eklenip altüst edilir. Brownie hamuru (fazla çırpılmadan) hafifçe karıştırıldıktan sonra, yağlanmış dikdörtgen ya da kare borcama boşaltılır. Önceden ısıtılmış 150-170 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. Soğutulduktan sonra, arzuya göre üzerine sadece kakao serperek veya çikolatalı sos da gezdirerek, yanında krema veya kaymaklı dondurma ile beraber servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)