17 Ocak 2008 Perşembe

YEDİ TAHILLI EKMEK











(EKMEK MAKİNASINDA)
Özellikle (extra olarak) starter kullanıldığında, harika sonuç veren ve asla bayatlamayan bir ekmek çeşididir. (Buzdolabında muhafaza edildiğinde, en az bir hafta tazeliğini ve nefasetini korumaktadır.) Eğer starter yoksa, hamuru sadece bira mayası veya yaş maya ile de mayalanabilir. Ekmek makinasında olduğu gibi elde veya robotta yoğurup fırında tava ekmeği şeklinde de pişirilebilecek, enfes, aynı zamanda çok sağlıklı, tamamen kendime ait ekmek tariflerimden birisidir. Dikdörtgen formatta olursa kanapeler ya da tostlar için de ideal bir seçimdir. Değişik formatta elde mayalayıp pizza taşı ile veya direkt olarak çok kızgın fırına atarak da güzel sonuç veriyor. Ancak elde hamur yoğururken, ölçü uygulamadan göz kararı (yaş maya) ile ve daha yumuşak kıvamlı hamur mayalamak gerekmektedir.

MALZEMELER:
(1 kg ekmek için toplam olarak 4 cup karışık un ve kepek)
1 cup + 0.2 cup (ekmek makinasının kendi ölçeği ile) su
1 cup kepekli ekmeklik un+ çavdar unu
1 cup tam buğday unu+ ruşeymli un
1 cup beyaz un (tercihan ekmeklik un)
1 cup malt unu, soya unu, kepek karışımı
2-3 yemek kaşığı yulaf
2-3 yemek kaşığı ayçiçek çekirdek içi
2-3 yemek kaşığı keten tohumu
1 küçük ölçek şeker (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
1 küçük ölçek tuz (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
1 küçük ölçek bira mayası (yaklaşık ¾ tatlı kaşığı)
1 limon büyüklüğünde starter (mümkünse,extra olarak)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı yoğurt

üzerine: (arzuya göre)
keten tohumu
ayçekirdek içi
yulaf
susam vb.

YAPILIŞI:
Önce ekmek makinasının haznesine, su, sıvı yağ, yoğurt konulur. Tüm un çeşitleri ve diğer kuru malzemeler (bira mayası, yulafın ve keten tohumunun birazı hariç) de sırası ile eklenir. Son olarak unun üzerine şeker, tuz ve maya konulur. Makine, kepekli programına ayarlanır.. Start edilir veya timer ayarlanır. (Timer ayarlanmışsa, tüm malzemeler ilk baştan konulur.) Program başlatılmışsa; bip sesinden sonra, kalan keten tohumu, yulaf ve arzu edilen değişik tohumlar (ayçekirdeği vs.) bu aşamada eklenir. (Elde yoğrulup şekil verildiğinde, kızgın fırına atılmadan önce, kesimi ve diğer işlemleri yapılır; ayrıca arzuya göre ayçekirdek içi, keten tohumu, susam vs. de serpilir.)
(Not: Ruşeym vd. malzemeleri bulmak genellikle güç olduğundan, hazır un karışımları tavsiye edilir. (Söke Un, Bünsa vb.; ayrıca organik ürün satan yerlerdeki ürünler)










apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)