11 Ocak 2008 Cuma

karamel sos

Bu karamel sos tarifini Almanya’da uzun yıllar önce keşfettiğimden beri, her türlü dondurmalarıma, profiterol ve akla gelebilecek tüm tatlılarıma eşlik eden favori karamel sos tarifim olmuştur. Daha önce bir çok,-sade, fındıklı, tereyağlı vb.- karamel sos reçeteleri denediğim halde; aynı zamanda fazla ağır olan bu sosların hiçbiri aradığım damak tadını da yansıtmamıştı. Alman arkadaşım Angelika’dan öğrendiğim bu muhteşem karamel sos tarifine, özellikle de içindeki çiğ krema çok yakışıyor ve müthiş lezzetli kılıyor. (Not: Almanya’da, orijinal tarifi uygulayarak krema yerine “Schlagsahne” (bir çeşit-çırpılıp köpürtülen- kaymak kullanılagelmiş olsa da; Türkiye’de alternatif olarak en uygunu çiğ kremadır.)

MALZEMELER:
1 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
75 gr ceviz içi
200 ml çiğ krema (süt kreması) (Almanya'da
"Schlagsahne")

YAPILIŞI:
1 su bardağı şeker, kaserol içinde devamlı karıştırarak, karamelize olana dek kavrulur. Dikkatli bir şekilde su eklenerek hızlı hızlı karıştırılmak sureti ile karamel pişirilmeye devam edilir. (Arzu edilirse şeker ve su baştan itibaren de bir arada karamelize edilebilir.) Karamel koyu kıvamlı ve kahverengi olmalıdır. Bu aşamada iri dövülmüş ceviziçi de eklenir ve 3-5 dakika daha pişirilir.Bir küçük kutu süt kreması (200 ml çiğ krema) eklenir. (Almanya'da orijinal tarifte "Schlagsahne" kullanılır.) Bir yandan sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha, pürüzsüz ve koyu bir sos elde edene dek pişirilir. Nefis karamel sos hazırdır. Arada bir karıştırarak soğutulur.
Her türlü tatlılarda kullanılabilecek nefasette muhteşem bir sostur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)