
MALZEMELER:
200 gr tereyağı
2 yumurta
250 gr ahududu ya da böğürtlen marmeladı
1 yemek kaşığı file badem
200 gr çekilmiş badem
bıçak ucu kadar karanfil (dövülmüş)
aldığı kadar un (yaklaşık 200 gr)
1 yemek kaşığı kaymak ya da çiğ krema
Arzuya göre:
1 yemek kaşığı rom
1 tutam tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 limon kabuğu rendesi
1-1,5 su bardağı şeker (200 gr)
YAPILIŞI:
Soğuk tereyağı kıyılarak bir karıştırma kabına aktarılır. Şeker, 1 yumurta, un, ince (ve kabuklu olarak) çekilmiş badem, 1 çimdik tuz, karanfil, tarçın, limon kabuğu rendesi, şekersiz vanilya tozu ve (arzuya göre) rom eklenerek, kulak memesi kıvamından daha katıca bir tart hamuru yoğrulur. Beze haline getirilir. Hamur, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.Hamurun yaklaşık yarısı buzdolabından alınır ve 26 cm çapında bir tart tabanı olarak açılır. Tart hamuru, yağlanmış kalıba döşenir. 1,5-2 cm yükseklikte kenar oluşturulup kalıbın yan duvarlarına bastırılır. Kalan hamur da buzdolabından alınarak aynı şekilde açılır.Fırın 175- 180 dereceye ısıtılır.Ahududu veya böğürtlen marmeladı bolca tart hamurun üzerine yayılıp döşenir. Geriye kalan hamurdan 1,5 cm eninde şeritler kesilir. Kafes şeklinde tortanın üzerine yerleştirilir. Kenarlarla kafesin hafifçe bütünleşmesi sağlanır. Bastırılır.İkinci yumurtanın akı ve sarısı ayrılır. Yumurta sarısı kaymak ile çırpılıp krema haline getirilip kafesin şeritlerine, fırça yardımı ile sürülür. Turtanın kenarlarına file badem serpilir.Orta ısılı fırında 45-50 dakika pişirilip soğutulur.