8 Ocak 2008 Salı

DONDURMALI İRMİK HELVASI

MALZEMELER:
500 gr irmik
100 gr dolmalık fıstık
2 su bardağı şeker
250 gr tereyağı
3,5- 4 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 yumurta

Üzerine:
3-4 yemek kaşığı şeker

Servis için:
kaymaklı dondurma
tarçın
çikolata sosu vb. (arzuya bağlı)

YAPILIŞI:
Tereyağı eritilir. İrmik ve çam fıstığı eklenip, devamlı karıştırarak, fıstık ve irmik altın sarısı renk alana kadar (hafif ateşte, en az 20-25 dakika) kavrulur. Ayrı bir tencerede süt ve şeker eritilerek kaynamaya bırakılır. Yumurta çırpılıp ısınan sütten eklenerek biraz ılıştırılır. Süte eklenip devamlı karıştırarak yedirilir. Kaynayınca kavrulmuş tereyağlı irmiğe gezdirilip, bir yandan tahta kaşıkla devamlı karıştırarak, yedirilir. Helva, sütü çekince, üzerine birkaç yemek kaşığı şeker ve vanilya serpilir. Helva çok kısık ateşe alınarak, 5 dakika demlenmeye bırakılır. İyice helmeleninceye kadar harmanlanarak alt üst edilir. 10 dakika daha dinlendirilir. Hafif ılınınca, çikolata sosu veya kaymaklı dondurma eşliğinde (tarçın serpilerek) servis edilir. Arzuya göre, helva biraz daha fazla sütle pişirilip, tane tane değil de, daha kalıplı helva formunda da hazırlanabilir. Kâse veya başka bir şekilli kalıpla form verilip servis tabağına ters çevrilip ortasına veya içine ya da arasına dondurma doldurarak da (sürpriz bir sunum şeklinde de) servis edebilirsiniz. NOT: Helvanın sütlü şerbetine yumurta eklenmesi şart değildir. Yumurtasız olarak, sade olarak da hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)