8 Ocak 2008 Salı

düdüklü tencerede pirinç pilavı

Çok uzun yıllar önce, bir çok yemeği ve hatta pilavları da, düdüklü tencerede pişirme yöntemini keşfetmiştim. Yemekler hem daha leziz ve sağlıklı oluyor, hem de daha ekonomik ve seri menü hazırlamak mümkün oluyor...Öyle zamanlar oluyor ki, mutfağımda duran, üç değişik boydaki düdüklü tencerelerimin her birinde ayrı bir yemek pişmekte.... Leman Cılızoğlu Eryılmaz'ın kitaplarında, konuyla ilgili uzun bilgilendirmeler ve tarifler de mevcuttur.
MALZEMELER:
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 su bardağı tavuksuyu+su
75 gr sadeyağ veya tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tavuk bulyon (isteğe göre)

YAPILIŞI:
Pirinç, tuzlu ve sıcak suda 15-20 dakika ıslatılır. Nişastası gidene dek, bol su ile yıkanıp süzülür. Düdüklü tencereye tereyağı, tavuksuyu ve tuz konulup kaynamaya bırakılır. Kaynayınca süzülmüş pirinç eklenir. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Buhar çıkışı başlayınca düdüklünün mandalı indirilir. Kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır. Düdüklü tencerenin kapağını açmadan 15 dakika demlendirilir. Tencerenin kapağı açılıp, pilav –ezmeden ve tahta kaşıkla- harmanlanır. Sıcak olarak servis edilir. Düdüklü tencerede 1 ölçü pirinç için 1 ölçü su kullanılacaktır. Arzuya göre sade su ve tavuk bulyon da kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)