1 Ocak 2008 Salı

kete (kars ketesi)


MALZEMELER:
Hamuru için:
1 su bardağı su (ılık)
1 su bardağı süt (ılık)
yarım paket yaş maya (21 gr)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
½ çay bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında hamur kıvamı)
İç malzemesi:
125 gr margarin
½ su bardağı sıvı yağ
2-3 su bardağı un
tuz
Üzerine: yumurta sarısı
susam
YAPILIŞI:
Ilık su, süt, maya,şeker,tuz ile ön üre hazırlanır. 5- 10 dakika mayalandırılır. Sıvıyağ ve azar azar un katılarak, kulak memesi kıvamında, yumuşak bir hamur yoğrulur. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Kabarıp iki misli hacmine ulaşan hamurun gazı çıkartılıp tekrar yoğrulur ve yumruk büyüklüğünde bezelere bölünür.İnce açılan bezeler üzerine, eritilmiş margarin+sıvıyağ karışımdan sürülür. Yağlanan birinci yufkanın üzerine bir yufka daha açılıp örtülür. Yine üzeri fırça yardımıyla yağlanır. İki yufkanın uçları önce ortaya doğru ikiye katlanır. Yüzey yağlanıp, diğer uçlardan da ortaya doğru katlama yapılarak kat kat, kare şeklinde bir yufka elde edilir. Üstüne bol miktarda iç harç konulup; yufkanın dört ucu bir araya toplanarak açıkta kalan kısmı kapatılır. Düzgünce bastırılıp yağlı tepsiye ters çevrilir. Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak, tüm keteler tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülen keteler, tepsi mayası için tekrar (5-10 dakika, hafif kabarana kadar) bekletilir. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında, altı üstü kızarana kadar pişirilir. Keteler, arzuya göre sıcak veya soğuk servis edilir.İç harcının hazırlanışı:Margarin eritilip sıvıyağ eklenir. Kontrollü olarak (boncuk boncuk olana kadar) un eklenerek, hafif ateşte bir müddet kavrulur. Tuz atılıp iyice karıştırılır. Soğutulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)