MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt ve su /yarı yarıya)
1 su bardağı ılık süt ve su /yarı yarıya)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta+1 yumurta akı
1 yumurta+1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı seker
1 tatlı kasığı tuz
yarım paket maya yas maya (21 gr)
1 yemek kasığı mahlep (tepeleme dolusu)
aldığı kadar un
Arasına sürmek için:
100 gr tereyağı veya margarin
Arasına sürmek için:
100 gr tereyağı veya margarin
75 gr haşhaş ezmesi (yağ ile inceltilmiş)
(veya arzu edilen herhangi bir zeytin ezmesi vb.çeşnili iç)
Üzerine:
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
haşhaş
susam
çörekotu
YAPILIŞI:
Un hariç, ılık süt/su karışımı ve diğer malzemeler karıştırılır. Kontrollü olarak un eklenerek orta yumuşaklıkta hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur iki misli hacme ulaşınca tekrar yoğrulup içindeki (mayanın ürettiği) gaz çıkartılıp fermentasyon sonlandırılır. Limon iriliğinde bezeler pasta tabağı büyüklüğünde (ince olarak) açılır. Üzerine yumuşak tereyağı veya margarin sürülür. Biraz yağ ile inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülür. (Arzu edilirse; açmalar sade de hazırlanabileceği gibi herhangi bir iç harç ile de sarılabilir. Bunun için tereyağı ile beraber zeytin ezmesi, çemen, haşhaş-ceviz ezmesi vb. içler de sürülür.) Açılan bezeler sıkı rulo haline getirilip 10-12 cm uzunluğunda kalın halkalar yapılır . (Halkalar fazla uzun olmamalıdır.) Bir müddet dinlendirilen halkalar kendi etrafında burgu yapılarak (12-15 cm çapında) simit şekline getirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş, çörek otu veya susam serpilir. Tepsi mayası için 10-15 dakika daha bekletilir. Açmalar oldukça kabarıp tekrar mayalanınca önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında pişirilir. (Yaklaşık 12-15 dakikada pişiyor.) Hafif su serpilip üzeri nemli bezle örtülür. 10 dakika dinlendirip servis edilir.
Üzerine:
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
haşhaş
susam
çörekotu
YAPILIŞI:
Un hariç, ılık süt/su karışımı ve diğer malzemeler karıştırılır. Kontrollü olarak un eklenerek orta yumuşaklıkta hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur iki misli hacme ulaşınca tekrar yoğrulup içindeki (mayanın ürettiği) gaz çıkartılıp fermentasyon sonlandırılır. Limon iriliğinde bezeler pasta tabağı büyüklüğünde (ince olarak) açılır. Üzerine yumuşak tereyağı veya margarin sürülür. Biraz yağ ile inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülür. (Arzu edilirse; açmalar sade de hazırlanabileceği gibi herhangi bir iç harç ile de sarılabilir. Bunun için tereyağı ile beraber zeytin ezmesi, çemen, haşhaş-ceviz ezmesi vb. içler de sürülür.) Açılan bezeler sıkı rulo haline getirilip 10-12 cm uzunluğunda kalın halkalar yapılır . (Halkalar fazla uzun olmamalıdır.) Bir müddet dinlendirilen halkalar kendi etrafında burgu yapılarak (12-15 cm çapında) simit şekline getirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş, çörek otu veya susam serpilir. Tepsi mayası için 10-15 dakika daha bekletilir. Açmalar oldukça kabarıp tekrar mayalanınca önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında pişirilir. (Yaklaşık 12-15 dakikada pişiyor.) Hafif su serpilip üzeri nemli bezle örtülür. 10 dakika dinlendirip servis edilir.
***
Aynı hamurla sade açma hazırlanabileceği gibi; zeytin ezmesi, ceviz içi, çemen, hatta muhammaralı vb. çeşnili, enfes açmalar da hazırlanabilir..Sade açma hazırlandığı takdirde; hamuruna özellikle mahlep eklenmesi tavsiye edilir...