6 Aralık 2007 Perşembe

sütlü mayalı krep (akıtma)

Arkadaş toplantımızda Brunch için hazırladığımız çok sayıda çeşitlerimizden biri.... Pazar kahvaltıları için de oldukça ideal bir tarif.... Pili bitmek üzere olan fotoğraf makinasının azizliğine uğradığımızdan, görüntü maalesef çok net olmadı. Krep tarifi ve uygulama, yine tarafıma aittir.
MALZEMELER:
3 yumurta
1 litre süt
½ paket yaş maya (21 gr)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı)

("tahin kıvamında akışkan hamur koyuluğu ölçüsünce")

Üzerine sürmek için:
tereyağı

YAPILIŞI:
Maya, ılık süt, şeker,tuz ve unun bir kısmı ile ezilerek boza kıvamında ön üre hazırlanır. Fermentasyon başlayınca, yumurtalar çırpılıp eklenir. Yeteri kadar un, kontrollü olarak eklenip fazla koyu kıvamlı olmayan, akışkan ve homojen bir karışım elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık olarak 30-35 dakika oda ısısında mayalanan ve göz göz olan hamur tekrar karıştırılır. Fındık büyüklüğünde parça tereyağı ile hafifçe yağlanan teflon tava kızdırılır. Bir kepçe hamur, tavanın zeminini kaplayacak miktarda ve çok ince olarak dökülerek yayılır. Arkalı önlü pişirilen akıtmalar (krepler) fazla pembeleşmeden ve gevrekleşmeden ateşten alınır. Üzeri de tekrar arzuya göre tereyağı ile yağlanır. (Kreplerin ince ve istenen kıvamda pişmesi için; hazırlanan akıtma (krep) hamurun kıvamı oldukça akışkan olmalıdır.) Peynir vb. tuzlu malzemelerle sarılabileceği gibi; pankek gibi marmelatlı, ballı ya da reçelli olarak kahvaltıda da lezzetli bir alternatiftir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)