29 Aralık 2007 Cumartesi

kaygana

(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN GÜNÜMÜZE)
MALZEMELER:
3 yumurta
2 su bardağı süt
aldığı kadar un (boza kıvamı, 9-10 yemek kaşığı un)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için:
sıvıyağ

YAPILIŞI:
Yumurtalar iyice çırpılır. Süt eklenir. Un, tuz ve kabartma tozu eklenip boza kıvamında bir hamur elde edilir. Karıştırılır. (Kıvamını ayarlamak için, gerektiği takdirde süt veya un eklenebilir.) 10 dakika dinlendirdikten sonra, kızgın sıvı yağa yemek kaşığı yardımıyla yavaşça, 6-7 cm çaplı küçük yuvarlaklar şeklinde dökülür. (Krepten daha kalın, pankek formunda olacak şekilde dökülüp kızartılmalıdır.) Kayganalar, akışkan özellikleri dolayısıyla, kendiliğinden hafifçe tavaya yayılıp şekil alacaklardır. Tüm hamur bu şekilde porsiyonlar halinde kızartılır. Aslında krepe de benzeyen, lezzetli, brunch ve kahvaltı için de ideal bir alternatiftir. Tüm tavaya yayılarak çok ince şekilde pişen krep veya akıtmaya nazaran, Kaygana, Amerikan Mutfağı’ndaki PANKEK tarifine benzemekte olsa da, Osmanlı Mutfağı’nda önemli bir yer tutan ve oldukça çok çeşitleri bulunan özel bir spesiyalitedir. Dilediğiniz şekilde sade, pudra şekeri serperek veya kahvaltıda, reçel, nutella vb. sürerek veya peynir, zeytin vs. eşliğinde sunabilirsiniz
.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)