13 Aralık 2007 Perşembe

vanilyalı sufle/çikolatalı sufle & çikolata sosu

(FRANSA MUTFAĞI'NDAN)
Hem vanilyalı hem de çikolatalı sufle hazırlamak için temel alınabilecek bir tarif. Çikolatalı sufle yapmak için bain-marie usûlü eritilmiş (en az 120 gr) bitter kuvertür kullanılması tavsiye edilir. Kuvertür yoksa, onun yerine bitter çikolata + pastalık kakao da oldukça iyi bir netice verir. Özel çikolata sosu ile, kaymaklı dondurma eşliğinde servisi mükemmel bir dessert sunumu....Servisini geciktirmeyip sıcak sıcak servise sununuz..Ben bir kaç dakika serviste geciktiğim için suflem sönmeye başlamıştı bile....Ayrıca (biraz pahalı olsalar da) mini fakat özel porselen sufle kalıpları ile daha şık bir sunum elde edilebilir.Bu sufle servisimde biraz "dinazor" porsiyon tercih ettiğim için, özel sufle kalıbı kullanmadım..

VANİLYALI / ÇİKOLATALI SUFLE & ÇİKOLATALI SOS

MALZEMELER:
500 ml süt
150 gr şekeri (15 yemek kaşığı)
50 gram tereyağı
4 yumurta
100 gram un (10 tepeleme yemek kaşığı)
1 çubuk vanilya ya da 1 paket vanilya
1 tutam tuz

YAPILIŞI:
Sufle kalıpları yağlanıp birkaç yemek kaşığı şeker, her yanına eşit biçimde dağılmak üzere serpilir. Ayrı bir tencerede süt, bir tutam tuz, bir buçuk çubuk vanilya ya da 1 paket vanilya, kalan şeker eklenerek, tencere ateşe oturtulur. Süt kaynamaya başlayınca, tencere hemen ateşten indirilir.
Bir başka kabın içinde tereyağı eritilir, bir yandan sürekli karıştırmaya devam ederken, elenmiş un (azar azar) eklenir. Vanilya çubuğu çıkarılmış (ya da vanilya eklenmiş) süt, yavaş yavaş ilâve edilirek, una yedirilir. Bu krema, sürekli karıştırılarak,5-6 dakika, hafif ateşte pişirilir. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta; yumurtaların sarıları ve akları ayrılır. Yumurta sarıları, tek tek, -tıpkı mayonez yaparcasına- bu kremaya yedirilir. Kremaya bir yumurta sarısını yedirmeden, diğer yumurta sarısı katılmamalıdır.
Ayrı bir çırpma kabında, yumurta akları, 1 tutam tuz eklenerek, katı kar haline gelene kadar çırpılır. Katı kar halindeki yumurta akları da, yavaş yavaş, karıştırılmakta olan kremaya eklenir.
Krema, sufle kalıplarına paylaştırılır. Sufleler, önceden ısıtılmış 140 derecelik fırına sürülür. Yarım saat sonra fırın ısısı yavaş yavaş arttırılır. Isı öyle bir biçimde arttırılmalıdır ki, sufle fırından çıkartılmadan 8 dakika önce, fırının ısısı 200 dereceye ulaşmış olmalıdır. İstenildiği takdirde; vanilyalı sufle, çikolatalı bir sos eşliğinde, sıcak sıcak servis edilir. Sufle, sıcak olarak ve kabarmış halde, ikram edilmelidir.

Servis için:
ÇİKOLATA SOSU:
150 gr rendelenmiş veya bıçakla küçük parçalara bölünmüş olan çikolata, porselen bir kap içinde benmari usulüyle eritilir. Diğer tarafta; bir tencerede iki yumurtanın sarısı kabarıncaya kadar iyice çırpılır. 100 gr şeker ve 25 gr un katılarak iyice karıştırılır. Karışımı birbirine iyice yedirdikten sonra kaynar süt yavaş yavaş katılır ve krema ateşe oturtulur. Karıştırmaya ara vermeden krema beş dakika kadar kaynatılır. Ateşten indirmeden önce eritilmiş olan çikolata içine dökülür, bir kere daha karıştırılarak bir kâsenin içine boşaltılır ve sufleyle birlikte servis yapılır.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)