MALZEMELER:
1,5 litre süt
1 türk kahve fincanı pirinç
1 tutam tuz
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
3-4 parça damla sakızı
üzeri için:
1 yumurta sarısı
1,5 litre süt
1 türk kahve fincanı pirinç
1 tutam tuz
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
3-4 parça damla sakızı
üzeri için:
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Pirinç, 1 ½ su bardağı su ve 1 çimdik tuz ile ocağa konur ve hafif ateşte, pirinçler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir. Bir kâse içerisinde 1 su bardağı süt, nişasta ve pirinç unu ezilip bulamaç haline getirilir. Dövülmüş damla sakızı da bu nişastalı karışıma eklenir. Şeker ve kalan süt, tenceredeki pirinçlere eklenerek, arada bir karıştırarak pişirmeye devam edilir. 10-15 dakika pişirdikten sonra; damla sakızlı, nişastalı karışım, sürekli karıştırmak sureti ile; kaynayan süte eklenerek, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Kıvamı çok koyu olmamalıdır. Sütlaçtan 5-6 yemek kaşığı ayrılarak, biraz ılımaya bırakılır. Yumurta sarısı, bu ayrılan sütlaca eklenip hal edilir.
Sütlaçlar fırına dayanıklı kâselere veya toprak güveçlere boşaltılır. Üzerinin kabuk bağlamasına (kolay kızarmasını sağlamak için) izin verilir. Üzeri kabuk bağlamış sütlaçlara 1’er yemek kaşığı yumurta sarılı sütlaç karışımı gezdirilir ve düzgünce tabaka halinde, sütlaç yüzeyini kaplayacak şekilde yayılır.Fırının salamander kısmı yakılır. Kâseler veya toprak güveç kaplar, fırına verilerek, yaklaşık 175 derecede, üstten kızartılır. (Dikkat: Sütlacı yakmamak için; fırının başından ayrılmamak gerekir. Yaklaşık 5-6 dakikada kızarıyor.)
Pirinç, 1 ½ su bardağı su ve 1 çimdik tuz ile ocağa konur ve hafif ateşte, pirinçler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir. Bir kâse içerisinde 1 su bardağı süt, nişasta ve pirinç unu ezilip bulamaç haline getirilir. Dövülmüş damla sakızı da bu nişastalı karışıma eklenir. Şeker ve kalan süt, tenceredeki pirinçlere eklenerek, arada bir karıştırarak pişirmeye devam edilir. 10-15 dakika pişirdikten sonra; damla sakızlı, nişastalı karışım, sürekli karıştırmak sureti ile; kaynayan süte eklenerek, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Kıvamı çok koyu olmamalıdır. Sütlaçtan 5-6 yemek kaşığı ayrılarak, biraz ılımaya bırakılır. Yumurta sarısı, bu ayrılan sütlaca eklenip hal edilir.
Sütlaçlar fırına dayanıklı kâselere veya toprak güveçlere boşaltılır. Üzerinin kabuk bağlamasına (kolay kızarmasını sağlamak için) izin verilir. Üzeri kabuk bağlamış sütlaçlara 1’er yemek kaşığı yumurta sarılı sütlaç karışımı gezdirilir ve düzgünce tabaka halinde, sütlaç yüzeyini kaplayacak şekilde yayılır.Fırının salamander kısmı yakılır. Kâseler veya toprak güveç kaplar, fırına verilerek, yaklaşık 175 derecede, üstten kızartılır. (Dikkat: Sütlacı yakmamak için; fırının başından ayrılmamak gerekir. Yaklaşık 5-6 dakikada kızarıyor.)