14 Aralık 2007 Cuma

antepfıstıklı kaymaklı kayısı tatlısı


Kış mevsiminde bulunduğumuz şu günlerde kuru kayısı kullanılmış olan, Malatya'ya ait yöresel bir lezzet. Mevsimi geldiğinde taze kayısı ile de tavsiye edilir...Olgun kayısıları,suda bekletmeye gerek olmadan, biraz daha uzun müddet haşlamak yeterlidir. Suyunu hizasına kadar ekleyip kendi suyunu çekene kadar ksıık ateşte haşlanırsa daha leziz olur...

MALZEMELER:
500 gr kuru kayısı (kayısı mevsiminde 1 kg taze kayısı)
1 çay bardağı şeker (arzuya göre)
yeteri kadar su
100 gr Antep fıstığı (ince çekilmiş)
1 kâse kaymak

YAPILIŞI:
Kuru kayısılar yıkanıp süzülür. Sıcak suda 1-2 dakika bekletildikten sonra 5-10 dakika haşlanıp suyu süzülür. Keskin bir bıçakla (dipleri tamamen ayırmadan) hafifçe ortadan ikiye kesilir. 1 kâse kaymak ile 100 gr ince çekilmiş antepfıstığı bir kapta iyice karıştırılır. Kayısılar da bu arada soğutulur.
Fıstıklı kaymak soğuk kayısıların içine paylaştırılır. Görsel açıdan daha şık bir sunum için uç kısımları tekrar Antep fıstığına bulanır. Kayısı tatlısı servis tabağına alınır soğuk olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)