MALZEMELER:
1 kg ufak patlıcan ve/veya paprika
6 adet domates (orta boy)
2 su bardağı pirinç(baldo)
4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 yemek kaşığı kuru nane
2 su bardağı su
1 limon suyu
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı zeytin yağı
YAPILIŞI:
Zeytinyağında fıstıklar pembeleştirilir. İnce kıyılmış soğanlar ilâve edilerek kavurmaya devam edilir. Pirinç eklenir. 5 dakika daha, pirinçleri ezmeden hafif ateşte kavrulur. Baharatlar, şeker ve tuz ile tatlandırılır. Kuşüzümü eklenir. Biraz daha çevirdikten sonra 2 su bardağı su eklenerek, kısık ateşte, dirice bir iç pilav pişirilir. Suyu çektirilip demlendirilir. Patlıcanlar ince bir şekilde oyulur. Domates kullanılacaksa; domateslerin içi çıkartılır ve kapakları tam koparılmadan bırakılır. Fırın tepsisine dizilen dolmaların üzerine; kalan zeytinyağı ve limon suyu ve de su karıştırılıp gezdirilir. Su seviyesi, dolmaların yarısından daha da az olmalıdır. 175- 200 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika,- arada bir kontrol ederek- pişirilir. (Biber veya patlıcan, domates, karışık olarak veya ayrı ayrı, sade olarak da hazırlanabilir.)