28 Kasım 2007 Çarşamba

frambuaz soslu cheesecake









MALZEMELER:

Tabanı için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı+ 2(tepeleme) yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı pudra şekeri
100 gr tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
1 yumurta

Cheese Krema için:
200 gr krem peynir veya labne peyniri
2-3 yemek kaşığı süzme (ya da koyu kıvamlı) yoğurt
2 paket krem şanti
2 su bardağı süt (krem şanti çırpmak için)
3 yumurta sarısı
8 yemek kaşığı şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı jöle (kısık ateşte eritilmiş);
Not: alternatif olarak yaprak jelatin ya da toz jöle (1 paket)tart jölesi de, (üzerindeki tarife göre hazırlanıp eklenebilir)

Frambuaz Sos: (Servis için)

250 gr frambuaz
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
3 tepeleme yemek kaşığı dolusu toz şeker

YAPILIŞI:
Cheesecake tabanı için:
Malzemeler karıştırılıp mikser ile iyice çırpılır. Homojen kıvama getirilir. 28 cm çağında kelepçeli bir kalıp yağlanır. Çırpılan hamur kalıba dökülüp 180 derecelik (önceden ısıtılmış) fırında 15-20 dakika pişirilir.
Soğuyunca kalıptan çıkarılır. Kelepçeli kalp iyice yıkanıp kurulanır. Bisküvi tabanı tekrar kalıba konur.

Cheese krema (dolgusu) için: Yoğurt ve krem peynir iyice çırpılarak homojen hale getirilir.
Ayrı bir kapta şekerle birlikte iyice çırpılan yumurta sarıları, yavaş yavaş peynirli karışıma eklenir. Krem şanti sütle hazırlanıp karışıma eklenir. Eritilen jöle, portakal kabuğu rendesi ve limon kabuğu rendesi de kremaya katılarak pürüzsüz bir karışım elde edilir. Cheese krema, kalıptaki bisküvi tabanının üzerine dökülür. Cheesecake, buzdolabında birkaç saat (jölesi donana ve kıvamını bulana kadar) bekletilir.
Cheesecake tadının tam oturması için tercihan 1 gün bekletilir. Frambuaz sosu ve arzuya göre kivi ve portakal dilimleri ile süslenerek servise sunulur.