28 Aralık 2008 Pazar

ev yapımı leblebi

Uzun yıllar önce evde deneyerek keşfettiğimden beri uyguladığım, buluşu tamamen kendime ait tariflerimden birisidir. Çiğ nohudun sadece ıslatılması yeterli olup, haşlanma olmaksızın, sadece kavurma netodu ile, gerek sade ve gerekse çeşnili veya soslu, baharatlı olarak da hazırlanabilen, hafif bir çerezdir. Bu temel tarifim, değişik versiyonlarda, hayal gücü katarak, uygulanabilir..
********
MALZEMELER:
çiğ nohut (istenilen miktarlarda)
tuz
kimyon, karabiber vs. baharatlar, sos, (arzuya bağlı)

YAPILIŞI:
Arzu edilen miktarda nohut, seçilip bir gece önceden bol su ile ıslatılıp kabarmaya bırakılır. Ertesi gün yıkanıp süzülen nohut, hiç haşlamaya gerek olmadan, direkt kavrulur. 10-15 dakikalık bir kavurma, nohudun kızarıp yenecek ve çıtır çıtır bir kıvama gelmesi için yeterlidir. Nohut, arada bir çevrilerek, her tarafı hafifçe kızarana kadar kavrulduktan sonra sıcak olarak servise sunulur. Ben nohudu genelde, tamamen sade olarak, teflon veya granit tavada kavurmayı tercih ediyorum. İsteğe göre ikram esnasında tuz vb. serpilebilir. Arzuya göre fırında da ızgara/ salamander konumunda kavrulabilir. Tamamen kendi buluşum olan bu reçete, hazır leblebileri aratmayacak nefasette ve kıvamda oluyor…

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)