1 Temmuz 2008 Salı

tandır ketesi


Sahrap Soysal'a ait "DERVİŞ SOFRALARI" adlı eserinden uyarladığım harika bir lezzet. Genelde hiç bir tarifin orijinalini uygulamam, mutlaka o tarifi kendi damak tadıma göre "dejenere" ederim, kendi reçetemi oluştururum. Tandır Böreği, Kete, Tahinli Katmer ve Bazlama gibi lezzetlerden esintiler taşıyan otantik bir damak tadı. ....Orijinal tarife göre, bazı (tahin vb. gibi) eklemeler ve değişiklikler yaparak pişirdim. Özellikle, tarife eklediğim tahin müthiş bir lezzet kattı... Sahrap Soysal'ın kitabında , her ne kadar, bu reçete Alevi-Bektaşi Mutfağı'na ait bir tarif olarak lanse edilmiş ise de, bu tarif ve hatta benzer versiyonları, Kayseri Mutfağı'na ait bir tariftir. Elbette ki, eski dönemlerden itibaren bugünlere kadar devam eden kültürler arası etkileşimlerin etkisini unutmamak gerek....Bu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel reçete, hangi mutfağa ait olursa olsun, özellikle kahvaltı ve ikindi çay sofraları için de enfes bir tarif.....

Hiç yorum yok: