****
MALZEMELER:1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı pudra şekeri
100 ml çiğ süt kreması
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı pudra şekeri
100 ml çiğ süt kreması
1 tatlı kasığı tuz
½ paket (21 gr) yaş ya da 1 yemek kaşığı bira mayası
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı mahlep
1 yumurta sarısı
2 yumurta akı
aldığı kadar un
Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
2 yumurta akı
aldığı kadar un
Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
susam vb.
(Açmaların arasına sürmek için:)
(tereyağı veya margarin (oda ısısında) )
(tereyağı veya margarin (oda ısısında) )
YAPILIŞI:
Diğer mayalı hamur tariflerinde anlatıldığı şekilde, yumuşak kıvamlı mayalı ve özlü bir hamur yoğrulur. Poğaçalar için limon iriliğinde bezeler yuvarlanır. Açma hazırlamak için ise, bezeler (klasik açma tarifindeki) gibi açılıp arasına oda ısısında tereyağı veya margarin sürülüp açma şekli verilir. (Rulo yapılıp simit şekli verilerek tepsiye dizilir.) Yumurta sarısı sürülür. Çörekotu veya susam serpilir. Tepsi mayası için bekletilir. Mayalanan açmalar ve poğaçalar, önceden ısıtılmış sıcak fırında nar gibi kızarana dek pişirilir. Bu hamurla, sade poğaça veya açma olarak hazırlanabileceği gibi, cevizli şekerli iç harç ya da zeytin ezmesi, çemenli cevizli iç harç veya krem peynir ile daha değişik çeşitler de hazırlanabilir. Süt kreması kullanmadan da hazırlanabilir.