2 Temmuz 2008 Çarşamba

ev usûlü köy ekmeği (çörek tarzı-"özgün reçete")


Tarifin temeli, geçen sene yapıp yayımladığım, Yedi Tahıllı Ekmek ile hemen hemen aynı tariftir. Ekmek makinesi yerine bu defa elde şekillendirip fırında pişirmeyi yeğlediğim bu ekmek tarifinde de bol miktarda (kepekli un ve çavdar unu ağırlıklı olarak ) karışık un, ayrıca keten tohumu, defne yaprağı, ayçekirdek içi vb. tohumlar, maya olarak ise hem yaş maya hem de starter kullandım. Genelde starter ya da ekşi maya (bazen de nohut mayası) kullanmaya özen gösteririm. Zira; netice oldukça farklı ve nefis oluyor. Özellikle, sokak simiti ya da Türk Usûlü simit gibi (gevrek) simitlerde oldukça olumlu sonuç veriyor. Sadece Pastane Simit vs. gibi ürünlerde sadece yaş maya kullanılması tavsiye edilir..Köy ekmeğini hamuru oldukça ele yapışan kıvamda bir hamur olmalı ve çok iyi bir şekilde ekşitilip, tüm mayalanma süreçlerine itina ile uyulması gerekir. Form verilip tekrar mayalandırdıktan sonra da, bıçak ya da makasla şekil verip üzerine sadece haşıl sürüp çok kızgın fırına attım....Not: Özellikle somun türü ekmeklerde makasla kesim yaparak daha güzel ekmek şekilleri üretilmesi mümkündür. Tecrübeyle sabittir..

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)