24 Haziran 2008 Salı

DİYARBAKIR USÛLÜ İÇLİ KÖFTE

Servis ve Sunum Önerisidir.
Photo: CaféBrunch (Chez Moi)@Diyarbakır'da yapılan içli köfteler, genellikle, fotoğraftaki formda, üçgen olarak kapatılmaktadır ve doğal olarak, Adana'da ve Gaziantep'te yapılagelen orijinal içli köfte kadar ince olmamaktadır. Fakat hem iç hem dış malzemesi dolayısıyla, damak tadı da oldukça farklıdır. Zira bilindiği gibi; her yörenin ve hatta her ülkenin kendine has bir içli köftesi türemiştir. Misâlen, Bitlis yöresinde de, içli köfteye pirinç de eklenmekte ve "BİTLİS KÖFTESİ" olarak anılmaktadır. Damak tadı elbette ki göreceli bir kavram. Orijinal tarifi esasen Adana'ya ait olan ve Gaziantep'te de çok meşhur olan hakiki İçli Köftenin, daha ziyade bir kültür yozlaşmasına da maalesef uğrayarak patatesli iç harç ile yapılan versiyonları bile yapıldığına, yazılı kayıtlarda ve uygulamalarda rastlamak mümkün...!

Hiç yorum yok: