25 Haziran 2008 Çarşamba

tahinli çörek

Aynı tarife göre, HAŞHAŞLI ÇÖREK de yapılabilir. İç harç olarak, ezilmiş haşhaş ezmesi, yeteri kadar sıvı yağla inceltilip, ceviziçi ve diğer malzemelerle birlikte, çöreğin arasında kullanılır. Bilindiği gibi, haşhaş tohumu, kullanım alanına göre iki renk ve çeşittedir. Arzuya göre haşhaş ezmezi, evde de (robotta çekilerek)hazırlanabilir. Hazır haşhaş ezmesi ise tü aktarlarda da mevcuttur.
*************
MALZEMELER:
Hamuru için:
125 gr tereyağı veya margarin (oda ısısında)
1 yemek kaşığı mahlep
½ paket yaş maya (21 gr) veya 1 yemek kaşığı bira mayası
1 yemek kasığı seker
1 çay kaşığı tuz
½ çay bardağı sıvı yağ
3 çay bardağı ılık süt
aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

İçi için:
1 su bardağı tahin
100 gr ceviz içi (dövülmüş)
1 su bardağı seker

Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
susam
çörekotu
ceviziçi veya fındık içi (çekilmiş)
YAPILIŞI:
Un, seker, tuz, ılık süt ve yaş maya ezilip karıştırılır. Boza kıvamında ön üre hazırlanıp kabarmaya bırakılır. 10 dakika sonra, diğer malzemeler ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan, orta yumuşaklıkta özlü bir hamur yoğrulur. Hamur iki misli oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Tekrar yoğrulup gazı çıkartılır. İç harç için şeker, tahin ve ceviz içi karıştırılır. Arzuya gore pudra şekeri de kullanılabilir. Hamur eşit büyüklükte 12 bezeye bölünür. Bezeler 2-3 mm kalınlığında açılıp tahinli harç sürülür. Rulo seklinde sarılan bezelerin üzeri örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık 20-30 dakika sonar, bezeler tezgâh üzerinde, bir ileri, bir geri yuvarlatılarak, olabildiğince inceltilip uzatılır. Gül gibi bir ucu etrafında sarılır (burgu yapılır.) En uç kısmı alta kıvrılır. Kat yeri (kıvırma yeri) alta gelecek şekilde tepsiye dizilen çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörekotu, susam veya isteğe gore çekilmiş ceviz içi ya da fındık içi serpilir. Önceden ısıtılmış (180 derecelik) fırında, nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından alınıp üzerine mutfak havlusu veya aynı boyutta başka bir tepsi örtülüp dinlendirilir. Çöreklerin daha gevrek.e olması arzu ediliyorsa, üzerini örtmeyiniz. Ilık veya soğuk olarak servis edilir.

Hiç yorum yok: