26 Haziran 2008 Perşembe

çamaşır böreği (burma börek)

(CEVİZLİ/HAŞHAŞLI/TAHİNLİ/KIYMALI)
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr margarin (eritilmiş, ılıtılmış)
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
İç harcı için:
ceviziçi (irice dövülmüş)arasına sürmek için:
100 gr margarin (oda ısısında)

Üzerine:
yumurta sarısı
susam/çörekotu (isteğe bağlı)
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulup dinlendirilir. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze çok ince yufka şeklinde (mantı hamuru inceliğinde) açılır. Oda ısısındaki margarinden sürülür. Dövülmüş ceviz içi serpilir. Bol ceviziçi serpilmiş yufka, tam ortasından delinir. Delinen yerden (orta kısımdan başlamak üzere) kenarlara doğru, bir yandan yufkayı yağlı elle esneterek, rulo şeklinde sarılır. En dış kısma ulaşana kadar rulo sarmaya devam edilir. Sarma işlemi bitince, oldukça kalın bir rulo halinde olan halka hamur, döndüre döndüre burgu şeklinde bükülür. Yağlı fırın tepsisine kol böreği formunda kendi etrafında dolandırılıp sarılarak döşenir. Tüm bezelere aynı işlem uygulandıktan sonra, üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırına verilir. Nar gibi kızaran börekler fırından alınıp dilimlenir. Piştiğinde tel tel ayrılan, ağızda dağılan harika bir börek oluyor. Arzuya göre haşhaşlı, tahinli-cevizli veya kıymalı soğanlı acılı iç harç ile de hazırlanabilir. Arzuya göre mayalı hamurla da yapılabilir. Hatta mayalı börek versiyonu, hem kat kat ayrılan bir dokuda, hem de daha da kabarmış ve puf puf oluyor. Mayalı hamur hazırlanacaksa, mayayı hazırlarken, şeker de eklenmelidir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)