3 Nisan 2008 Perşembe

ÖZEL TUZLU KURABİYE (PASTANE LEZZETİNDE TEMEL REÇETE)

Çeşitli ("PASTAHANE" vd.) pastacılık kitaplarındaki temel tariflerden esinlenerek kombine edip uyarlamış olduğum bu çok özel reçetem, pastanedeki tuzlu/tatlı çeşitlerinde uygulanan temel tariftir. Pastane lezzetinde, ağızda dağılan, harika bir lezzet….Bu temel tarif baz alınarak , yaratıcılık gücüne göre sonsuz sayıda çeşit pişirilebilir…. Favori tarifimdir. Hem karbonat hem kabartma tozu kullanılması ve her iki kabartıcı maddenin öncelikle limon suyunda eritilerek reaxion sonucu elde edilen sıvının bu aşamada diğer malzemelere katılması, hamura çok farklı bir gevreklik ve kıvam vermektedir….

MALZEMELER:
250 gr margarin
1 yumurta akı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
½ çay bardağı limon suyu (veya elma sirkesi)
½ paket kabartma tozu
1 fiske karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un

Üzerine:
1 yumurta sarısı
susam

YAPILIŞI:
Limon suyunda karbonat eritilip köpürtülür. Üzerine diğer malzemeler ve aldığı kadar un eklenir. Yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur. Dinlendirilip istenilen şekillerde kalıpla veya baton sale, parmak çörek ya da burgu formatta hazırlanır. Yumurta sarısı sürülüp orta ısılı fırında nar gibi kızaran kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)